Foto: BoysPlayNice

 

Na začiatku stál dom v dezolátnom stave v centre obdivovaného Českého Krumlova. Pre investora sa stal srdcovou záležitosťou a pre architektov zo štúdia ORA cennou príležitosťou spojiť staré s novým. „Nemali sme romantickú predstavu, že to bude ľahké. Aj tak sme ale postupne zisťovali, že vziať si na starosť aj maličkú pamiatku hraničí so šialenstvom,“ spomína investor. Rekonštrukcia však nakoniec dopadla nad očakávania a dnes je tento dom malým historickým pokladom.

 

Masná 130 je viac ako 500 rokov starý dom v centre Českého Krumlova. „Našiel si nás vlastne zhodou náhod, keď sme hľadali sme projekt, ktorý by po rokoch strávených prácou pre firmy a inštitúcie bol iba náš. Dom bol v žalostnom stave, my sme v ňom ale videli potenciál, tušili sme, že tá zanedbanosť znamená aj pôvodné podlahy, dlažby a výmaľby,“ približuje investor.

Dom bol po povodniach staticky narušený, nebol napojený na kanalizáciu, strecha bola v havarijnom stave a krov historicky oveľa cennejší, než ktokoľvek tušil. Nadšenci, ktorí stoja za jeho obnovou, tak za pochodu zisťovali, čo všetko bude treba opraviť, učili sa dom počúvať a sami získavali znalosti starých remesiel.

 

ora masna 130 06 boysplaynice

 Foto: BoysPlayNice

 

Kaviareň, ubytovanie aj domov

Cieľom bolo zachovať čo najviac historických prvkov, ale zároveň otvoriť dom pre súčasnosť a prepojiť ho s moderným dizajnom a minimalizmom. Nemalo to byť žiadne múzeum ani showroom, len prepojenie súčasnej a historickej vrstvy. Ako to už ale býva, tie najjednoduchšie zámery často sprevádzajú mnohé komplikácie.

 

 

ora masna 130 03 boysplaynice ora masna 130 05 boysplaynice ora masna 130 04 boysplaynice

  
Foto: BoysPlayNice

 

 

„Začali sme prízemím, kde dovtedy fungoval bar s dosť zlou povesťou. Počas prvých dvoch rokov sme priestor opravili s cieľom ho prenajať pre kaviareň alebo bistro. Ďalšou zhodou náhod sme nakoniec kaviareň pod názvom Masná 130 otvorili sami, aj keď sme s prevádzkou podobného podniku nemali skúsenosti,“ hovoria o netradičnom projekte a koncepte jeho autori.

Ďalšie poschodie a podkrovie architekti pretvorili na priestory pre bývanie. Opäť ale s veľmi pokorným a citlivým prístupom k tomuto historickému dedičstvu. Na Masnej 130 tak nenájdete uniformné hotelové izby, ale príjemné, domácke priestory, také, ktoré pozývajú vychutnať si genius loci tohto miesta i mesta.

 

 

ora masna 130 09 boysplaynice ora masna 130 10 boysplaynice


Foto: BoysPlayNice

 

 

Pre tých, ktorí chcú spomaliť

Ďalším z atypických rozmerov tohto projektu je prístup majiteľov k jeho prevádzke. Sú otvorení konceptu slow travel, návštevníkom, ktorí sú vnímaví voči tunajšiemu prostrediu, vedia si život vychutnať, spomaliť, oceniť vzácne prvky. Zároveň tu budujú susedskú komunitu prostredníctvom spoločných akcií a stretnutí. „Apartmán považujeme za svoj domov a len občas ho ponúkame prenájmu hosťom, ktorí si spojenie histórie a súčasnosti chcú užiť. Veľa premýšľame o udržateľnosti a záťaži, ktorú overturizmus pre mesto predstavuje. Hľadáme rovnováhu,“ vysvetľuje investor projektu.

Za architektonickou stránkou rekonštrukcie stojí tím v zložení Jan Hora, Jan Veisser, Barbora Hora a Klára Mačková.

„Hneď od začiatku nám učaroval prístup investorov k svojmu domu. Poznáme to veľmi dobre, ten pocit keď sa zamilujete do starého domu a zžijete sa s ním. Tiež s ním zápasíte a zisťujete, čo by mu bolo milé. Staré domy majú svoje nálady. Aj nám naladenie domu učarovalo,“ hodnotia.

Ich úlohou bolo adaptovať prvé poschodie domu pre bývanie, pričom ich východiskom sa stal životný štýl samotných majiteľov. Snažili sa pritom zachovať čo najviac cenných historických prvkov, napríklad vyrezávaný renesančný strop v hlavnej obytnej časti. Jednou z dominánt novej tváre domu sa stali odhalené pôvodné výmaľby v sýtej, karmínovej farbe a celková tmavosť priestorov.

 

ora masna 130 12 boysplaynice

Foto: BoysPlayNice

 

ora masna 130 13 boysplaynice

Foto: BoysPlayNice

 

ora masna 130 14 boysplaynice

Foto: BoysPlayNice

 

Podstatnou premenou prešla okrem hlavného obytného priestoru aj spálňa s fragmentom pôvodnej výmaľby či miestnosť pre hygienu, ktorá výnimočne po novom dostala chladné tóny.

 

ora masna 130 15 boysplaynice

Foto: BoysPlayNice

 

„K interiéru pristupujeme ako ku koláži motívov. Nábytok vkladáme ako samostatné objekty, ktoré si držia odstup. Kuchyňa je ako sekretár, ktorý ukrýva všetko potrebné. Posteľ spojená so skriňou stojí uprostred miestnosti a natáča sa k svetlu ak pôvodným výmaľbám. Spáč je smerovaný na pozorovanie detailov povrchu. V posteli sa nevyhnutne iba nespí, tiež sa tu číta. A to je možné vďaka lampičkám priamo na čítanie stvoreným,“ približujú architekti zo štúdia ORA.

 

 

ora masna 130 19 boysplaynice ora masna 130 20 boysplaynice ora masna 130 21 boysplaynice


Foto: BoysPlayNice

 

Pin It