Stavba roka vitazi

Foto: SaB

 

Vo štvrtok 21. marca vyhlasovateľ súťaže Stavba roka, združenie ABF Slovakia, predstavil laureátov tohtoročných cien. Vydvateľstvo MEDIA/ST je hrdým mediálnym partnerom podujatia.

 

Spoločnosť ABF Slovakia každoročne vyhlasuje súťaž, ktorá oceňuje stavby v dvoch hlavných kategóriách: Budovy a Inžinierske stavby. Okrem toho je súčasťou súťaže aj špeciálna kategória Cena verejnosti.

Laureátmi ceny Stavba roka 2023 sa stali:

 

Hlavná cena v kategórii Inžinierske stavby:

R4 Prešov, severný obchvat, 1. etapa, novostavba, Prešov

 

R4 Presov

 

Jiří Skuhra, generálny riaditeľ VÁHOSTAV-SK:

 

Ako vnímate ocenenie vášho projektu v súťaži Stavba roka 2023?

Úprimne mám veľkú radosť, že porota súťaže ocenila našu stavbu v dvoch kategóriách. Ide o ocenenie celého tímu a jeho usilovnej práce, ktorá trvala 50 mesiacov v mnohokrát neľahkých podmienkach. To, že ocenenie bolo udelené v roku, kedy oslávime 70 rokov prítomnosti značky VÁHOSTAV na trhu, je pomyselnou čerešničkou na narodeninovej torte. 

 

Čo momentálne vnímate ako najaktuálnejšiu tému slovenského stavebníctva?

Každé odvetvie sa pozitívne rozvíja, keď má dostatok možností realizácie, t.j. zákaziek a súčasne za predpokladu, že je dostupný dostatok kvalifikovaných pracovníkov. To sú hlavné témy, ktorých riešenie stojí pred nami. Verím, že aktuálne prísľuby vrcholných predstaviteľov štátnej správy budú naplnené a bude posilnená a zrýchlená investičná príprava najmä veľkých infraštruktúrnych projektov, ktoré zaistia vyťaženie a udržanie dostupných stavebných kapacít na dlhšie obdobie. Ak sa opäť podarí „rozostavať Slovensko“, bude to určite motiváciou pre mladých ľudí, aby prehĺbili svoj záujem o odvetvie a rozhodli sa spojiť svoj profesný život so stavebníctvom.

 

 

Hlavná cena v kategórii Budovy:

Rekonštrukcia a dostavba Slovenskej národnej galérie, rekonštrukcia, Bratislava 

 

SNG

 

Martin Volčko, technický riaditeľ a konateľ, STRABAG Pozemné staviteľstvo s.r.o.: 

 

Ako vnímate ocenenie vášho projektu v súťaži Stavba roka 2023?

V tomto prípade sa asi najviac hodí slovo „zadosťučinenie“. Kolegovia z nášho stavebného tímu, takisto ako aj kolegovia zo stavebného tímu Hornex odviedli vynikajúcu a kvalitnú prácu a výsledok naozaj stojí za to. Slovensko získalo krásnu a modernú galériu, ktorá si zaslúži uznanie a som nesmierne rád, že sa to takto podarilo. Každý kto si príde pozrieť galériu na vlastné oči mi dá určite za pravdu a to je pre nás to najkrajšie ocenenie.

Čo momentálne vnímate ako najaktuálnejšiu tému slovenského stavebníctva?

Z globálneho pohľadu nás v stavebníctve už dlhodobo trápi opakované obdobie recesie, teda každý rok očakávame, že sa situácia na trhu zlepší, no ku zlepšeniu sme sa zatiaľ nedopracovali a ani tento rok bohužiaľ nevyzerá inak. Ostáva nám teda veriť, že k nejakému rastu v našom segmente dôjde v nasledujúcom roku, čomu by mohlo nasvedčovať  tohtoročné mierne oživenie prác u projektantov, čo však tiež nemusí byť istou zárukou, ostávame však optimisti.

Každopádne v týchto, pre stavebné spoločnosti na Slovensku nie príliš priaznivých obdobiach sa u nás v rámci koncernu otvorila veľmi zaujímavá a aktuálna téma, téma trvalej udržateľnosti v stavebníctve a kontinuálneho znižovania uhlíkovej stopy, ktorá vzniká stavebnou činnosťou. Ako jeden z prvých európskych stavebných koncernov sme sa rozhodli, že teraz je ten správny čas ísť tou správnou cestou a deklarovali sme vlastnú stratégiu udržateľnosti, v ktorej sme sa zaviazali do roku 2040 dosiahnuť klimatickú neutralitu prostredníctvom niekoľkých na seba nadväzujúcich krokov. Stratégia udržateľnosti, opierajúca sa o trojpilierový model – ekonomika, ekológia, sociálne otázky – bola zakotvená v koncernovej stratégii a individuálne zosúladená s jednotlivými oblasťami podnikateľskej činnosti. Zameriava sa na opatrenia v štyroch hlavných strategických oblastiach: emisie CO2, materiály a odpad, dodávateľský reťazec a životný cyklus stavby.

 

Cena verejnosti:

Vaillant Heat Pump Plant, novostavba, Senica

 

Vaillant Senica

 

Cena za nápaditý architektonický koncept:

Bytový dom ZWIRN 1, novostavba, Bratislava

 

zwirn matej hakar

 

Cena bytový/rodinný dom roka:

Bory, Nový dvor, 2. fáza., novostavba, Bratislava

 

Bory Novy Dvor 2 faza

 

Cena za použitie progresívnych stavebných výrobkov a inovatívnych postupov výstavby:

R4 Prešov, severný obchvat, 1. etapa, novostavba, Prešov

 

Cena za uplatnenie vedy a výskumu pri navrhovaní a zhotovovaní stavby:

Pavilón špičkových technológií Univerzity Komenského, novostavba, Bratislava

 

UK

 

Milín Kaňuščák, konateľ spoločnosti Kami Profit:

 

1. Ako vnímate ocenenie vášho projektu v súťaži Stavba roka 2023?

S radosťou a veľkým uznaním prijímame ocenenie za Stavbu roka 2023 pre náš projekt "Pavilón špičkových technológii pre Univerzitu Komenského, matematicko-fyzikálnu fakultu". Toto ocenenie vnímame ako korunáciu našej vytrvalosti a inovačného ducha, ktoré sme vkladali do všetkých našich projektov. Po šiestich nomináciách v tejto prestížnej súťaži sme konečne dosiahli víťazstvo, čo nám prináša nielen veľkú radosť, ale aj potvrdenie, že naša práca a odhodlanie prinášajú skutočnú hodnotu. Toto ocenenie je pre nás nielen uznaním kvality, inovácie a estetiky našej práce, ale aj motiváciou do budúcnosti, aby sme naďalej prispievali k vytváraniu výnimočných a inšpirujúcich priestorov pre vzdelávanie a výskum. Ďakujeme odbornej porote za toto ocenenie a tešíme sa na ďalšie projekty, ktoré budú mať pozitívny dopad na komunity a prostredie, v ktorom žijeme.

2. Čo momentálne vnímate ako najaktuálnejšiu tému slovenského stavebníctva?


V súčasnosti vnímam v slovenskom stavebníctve viacero aktuálnych tém, no medzi najdôležitejšie patria:

1. Stále veľké pohyby cien materiálov a energií: Ceny stavebných materiálov a energií sa žiaľ stále hýbu, čo vedie k nestabilite cien stavebných prác. Objednávatelia to neradi vidia a počujú a vytvárajú tlak na pevnú cenu, čo zvyšuje riziko pre Zhotoviteľov.
2. Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov: Stavebníctvo na Slovensku trpí nedostatkom kvalifikovaných pracovníkov v rôznych profesiách, ako sú murári, tesári, elektrikári a inštalatéri. To vedie k predlžovaniu dodacích lehôt a k zvyšovaniu cien práce.
3. Zmeny v legislatíve: Vláda SR v poslednom čase prijala viacero zmien v legislatíve, ktoré ovplyvňujú stavebníctvo. Tieto zmeny sa týkajú napríklad stavebného zákona, zákona o verejnom obstarávaní a zákona o energetickej hospodárnosti budov.
4. Digitalizácia stavebníctva: V stavebníctve sa stále ťažko presadzuje digitalizácia, ktorá prináša so sebou viacero výhod, ako sú zrýchlenie procesov, zníženie nákladov a zlepšenie kvality.
5. Okrem týchto tém je dôležité spomenúť aj problémy s korupciou a klientelizmom v slovenskom stavebníctve ale aj zneužívaním verejného obstarávania zo strany nekonštruktívnych obstarávateľov, ktoré žiaľ naďalej bránia rozvoju stavebníctva.

 

 

Cena za mimoriadnu kvalitu realizácie stavby:

Pribinova 40, novostavba, Bratislava

 

pribinova40

 

Cena za výnimočné a progresívne projektové riešenie:

Vaillant Heat Pump Plant, novostavba, Senica

 

Cena ÚMS za celospoločenský prínos v rozvoji miest a obcí Slovenska:

Rekonštrukcia a modernizácia školského závodu Gastrocentrum, rekonštrukcia, Trenčín

 

gastrocentrum trencin

 

Cena MDV SR za celospoločenský prínos v oblasti architektúry a stavebníctva:

Rekonštrukcia a dostavba Slovenskej národnej galérie, rekonštrukcia, Bratislava 

Pin It