dom vamberk exterier

Foto: Peter Fabo

 

V českom meste Vamberk sa 120-ročný dom, predtým slúžiaci ako sklad, stal miestom vyzývajúcim na oddych a spomalenie.

 

Neďaleko námestia Vamberku, s výhľadom na ruinu starej likérky, sa nachádzalo pusté miesto bývalého skladu. Jeho majiteľ Vladimír sa rozhodol stavbu skultivovať a povolal si k tomu pražského architekta Martina Kožnara. „Pohľad z hrany skaly dolu do údolia, na továrne a ďalej za ne na vzdialený horizont do krajiny, je skvelý. Architektúra rekonštrukcie domu na toto všetko reaguje,“ hovorí Martin Kožnar. Stodvadsaťročný dom s intímnym, tichým dvorom premenil na dýchajúci priestor s výnimočným výhľadom.

  

 

martin koznar stare foto exterier dom vamberk

 

Dom pred rekonštrukciou (vľavo) a po nej (vpravo). Foto: Peter Fabo

 

Vďaka zdvihnutej streche priestor dýcha

Domček je s dvorom maximálne prepojený veľkými oknami a terasou. Je otočený k slnku, keďže má len dve fasády: východnú a severnú. „Zbúrali sme v domčeku pár klenieb a otvorili priestor do strechy. Vznikol jeden spoločný, obytný a spací priestor. Aby sa priestor viac nadýchol, zdvihli sme strechu o 75 cm vyššie. Vznikla knižnica, vzniklo miesto, kde človek viac vníma Bytie, a kde prichádza chuť odpočívať a integrovať,“ vysvetľuje architekt. Jedným z výnimočných miest v dome je severná stena s knižnicou, do ktorej je vsadené ležiace okno nasmerované na ruiny továrne. Všetky tieto prvky dokopy dodávajú miestu ešte väčší pokoj a romantiku.

 

dom vamberk

 

Foto: Peter Fabo 

 

dom vamberk11 dom vamberk

 Foto: Peter Fabo 

 

Priznali steny zo starej miestnej horniny

V interiéri je použitá gletovaná omietka, na fasádach domu hladená – všetko v prírodných odtieňoch bielej. Takmer všetky rohy sú oblé na ešte väčšie zjemnenie priestoru. „Priznali sme v interiéri opukovú stenu, ku ktorej je domček prilepený a ktorá prechádza celou parcelou. Z opuky a pieskovca sú staré vamberské domy a múriky doslova pozliepané,“ pokračuje Martin Kožnar. Opuka je lokálny názov pre druh usadenej horniny typickej pre Českú kriedovú panvu a domček tak na tento lokálny materiál nadviazal aj po rekonštrukcii. Drevené prvky sú len jemne natreté bielou lazúrou, okná sú smrekovcové a ponechané v prírodnej farebnosti. Zaujímavý luster vytvára stará liatinová „mačka“.

 

 

dom vamberk schodisko dom vamberk luster

 Foto: Peter Fabo 

 

Dizajnový drez v úspornej kuchyni

Rovnako z miestneho materiálu je tvorená aj malá kúpelňa. Architekt siahol po pieskovci s nádhernou vnútornou kresbou. V minimalistickej kuchynke s jedálňou vo vstupe za pozornosť stojí drez od architekta Michela de Klerka. „Milujeme materiály a remeslo. Hlavným architektom je kontext,“ uzatvára Martin Kožnar.    

 

dom vamberk kupelna dom vamberk kupelna

 

 Foto: Peter Fabo 

 

dom vamberk kuchyna dom vamberk

 

 Foto: Peter Fabo 

 

martin koznar stare foto interier dom vamberk

 

 Neuveriteľná premena interiéru. Foto: Peter Fabo, archív 

 

Pin It