16 storocia kupelna spalna Vizualizácie: studio perspektiv

 

V centre Českých Budejovíc sa nachádza výnimočná historická stavba. Dizajnéri zo štúdia perspektiv sa zhostili modernej rekonštrukcie s úctou k pôvodným prvkom.

 

Tento mestsky bytový dom sa nachádza na zozname kultúrnych pamiatok mesta. Práve preto podľa architektov vyžaduje citlivé zásahy a úzku spoluprácu s pamiatkarmi.

 

16 storocie interier

 

Renesancia, klasicizmus i rokoko v modernom šate

„Najstaršia časť pochádza z obdobia neskorej gotiky, kedy dom tvoril zázemie k domu na námestí s právom na varenie piva,“ vysvetľujú autori novej tváre historickej stavby. Keďže tento jedinečný dom má už niekoľko storočí života za sebou, odzrkadľuje sa to aj v jeho interiéri. Sú tu zreteľné slohové vplyvy renesancie a klasicizmu s prvkami rokokovej výzdoby. Klasicizmus je takisto uplatnený na uličnej fasáde v úrovni prízemia a poschodia.

 

16 storocie kuchyna

 

Murivo, štuka aj klenby ostali viditeľné

Projekt bývania v budove z druhej polovice 16.storočia si zaslúži výnimočný prístup. Miesto, história, atmosféra, všetky tieto aspekty hrali podľa dizajnérov pri návrhu interiéru rolu.

Preto k nemu pristupovali s úctou a rešpektom, ale rekonštrukcia pod ich taktovkou vyniká originalitou a modernými prvkami, ktoré sú s citom skĺbené s tými pôvodnými.  

 

16 stor kupelna satna

 

„Dochované časti domu, ktoré vypovedajú o jeho vývoji sme ponechali viditeľné – murivo, štuka a klenby. O to pôsobivejšia je ich kombinácia so súčasnými prvkami a moderným tvaroslovím, ktoré v kontexte budovy odlišuje projekt od všetkých ostatných v jeho mimoriadnosti,“ hovoria na margo jedinečnej rekonštrukcie jej autori.

 

16 storocie spalna

 

16 stor obyvacka

 

Hoci je projekt bývalého zázemia historického pivovaru ešte v realizácii, môžete doň nahliadnuť už teraz prostredníctvom vizualizácií.

 

Pin It