atelier 111 kozina house alexshootsbuildings 14

Foto: Alex Shoots Buildings

 

Architekti Barbora a Jiří Weinzettlovci si vytvorili útulné bývanie originálnou rekonštrukciou dvoch starých objektov.

 

Obnoviť starý dom (alebo lepšie povedané dva v jednom) bude alternatívou k vilám na predmestí alebo stavbám, ktoré ukrajujú z krajiny – povedala si dvojica českých architektov. Na „prerábku“ si zvolila dve susedné budovy v malom juhočeskom mestečku Trhové Sviny.  „Miesto nás od začiatku lákalo pre svoj svojrázny charakter a skvelú polohu. V úzkych ospalých uličkách, vedľa trávnatého miestečka na Kozinovom námestí, sme skrytí pred ruchom okolitej dopravy, pritom nás len pár krokov delí od centra,“ tvrdia autori. Tento priestor sa stal východiskovým bodom pre ich vysnívaný domov.

 

atelier 111 kozina house alexshootsbuildings 35

Foto: Alex Shoots Buildings

 

Nevhodné preč, cenné ostalo

Weinzettlovci sa rozhodli prepojiť dva objekty, čím aj na predtým relatívne malom priestore vzniklo komfortné miesto pre samotné obytné priestory s nadväzujúcou vonkajšou terasou, podkrovie s detskými izbami a herňou, spálňu s vlastným kúpeľňovým zákutím, záhradku s ovocnými stromami, dve garážové státia a veľké dielne. To všetko na zastavanej ploche 340 metrov štvorcových.

 

atelier 111 kozina house alexshootsbuildings 38

Foto: Alex Shoots Buildings

 

Jeden z domov poznačila veľká stavebná úprava na prelome tisícročia, druhý bol podľa samotných architektov v havarijnom stave. Jedným z podstatných krokov preto bolo odstránenie nevhodných prvkov – napríklad veľkého vikiera s balkónom a plastových okien. Našli sa však aj, naopak, cenné historické stopy, ktoré sa dočkali citlivého prístupu a zvýraznenia. Takým bolo napríklad pôvodné kamenné murivo.

 

atelier 111 kozina house alexshootsbuildings 33

Foto: Alex Shoots Buildings

 

Jedinečný výhľad

Architekti záreoveň s rešpektom pristupovali aj k samotnému tvaru či materialite pôvodných stavieb. „Vnútorné členenie prispôsobujeme snahe objekt sprístupniť z dvoch strán – pre peších od námestia a pre prichádzajúcich zo strany protiľahlej. Veľké okno v štítovej dvornej fasáde je odpoveďou na jedinečný výhľad na kostolnú vežu,“ objasňujú ďalej Barbora a Jiří Weinzettlovci.

 

atelier 111 kozina house alexshootsbuildings 34

Foto: Alex Shoots Buildings

 

Práve takéto detaily ich na prostredí tohto mestečka očarili: je síce malé, ale má pútavú atmosféru a svoj vlastný charakter. Vynovený dom dvojice architektov doň presne zapadol a dokázal, že dobre zvolená rekonštrukcia dokáže aj predtým zanedbaným priestorom vdýchnuť úplne novú a originálnu podobu.

 

atelier 111 kozina house alexshootsbuildings 12

 

Foto: Alex Shoots Buildings

 

atelier 111 kozina house alexshootsbuildings 13

 

Foto: Alex Shoots Buildings

 

atelier 111 kozina house alexshootsbuildings 16

 

Foto: Alex Shoots Buildings

 

atelier 111 kozina house alexshootsbuildings 20

 

Foto: Alex Shoots Buildings

 

atelier 111 kozina house alexshootsbuildings 27

 

Foto: Alex Shoots Buildings

 

atelier 111 kozina house alexshootsbuildings 45

Foto: Alex Shoots Buildings

 

Pin It