Riesenie osvetlenia budov

Foto: Loxone

 

Prečo máme osvetlenie, žiarovky a svietidlá? Trochu hlúpa otázka zvádza k podobne hlúpej odpovedi – aby nebola tma. Ale presne preto naši vzdialení predkovia zapaľovali petrolejové lampy alebo dokonca lúče. Moderné systémy osvetlenia nie sú vyvíjané preto, aby len svietili. Premieňajú priestory, skvalitňujú život aj prácu, pomáhajú plniť normy a podporujú biznis. Aké sú bolesti a potreby rôznych budov a ako (inteligentne) ich rieši osvetlenie?

 

Kancelárie

Kancelársky pracovný priestor by mal podporovať produktivitu a pohodlie zamestnancov. Kvalitné osvetlenie je kľúčové – jednoduché a efektívne riešenia, ako stmievateľné LED svetlá, prispôsobujúce sa dennému svetlu, pomáhajú udržať optimálne podmienky. Automatizované riadenie osvetlenia v zdieľaných priestoroch zabezpečuje, že svetlo je dostupné len vtedy, keď je potrebné. Kombinácia stropných svetiel a stojacích lámp vytvára flexibilné osvetlenie, ktoré zostáva účinné aj po zmene usporiadania priestoru.

V zdieľaných pracovných priestoroch je riadenie osvetlenia dôležité, pretože každý chce svietiť inak. Automatizácia je preto vhodná. Keďže v kancelárii nikto nie je, svetlo sa samo vypne. Prístup k nastaveniu osvetlenia má len manažér alebo určené osoby cez aplikáciu.

 

Automatizovane kancelarie

Foto: Loxone

 

Sklady a priemyselné prevádzky

V pracovných priestoroch ako sklady a priemyselné haly je dôležitý aspekt zdravia a bezpečnosti práce. Osvetlenie (často regulované systémom DALI) musí byť dostatočné a rovnomerné, aby sa maximalizovala eliminácia tieňov, čo znižuje riziko pracovných úrazov. Každá ulička medzi regálmi by mala mať vlastné svetlo pre optimálne osvetlenie, a špeciálne smerové lampy by mali zdôrazniť osvetlenie pracovných plôch. Je dôležité vyberať zdroje svetla s dlhou životnosťou a ľahkou údržbou, pretože výmena svetelných zdrojov vo vysokých halách môže byť komplikovaná.

V priemyselných prostrediach je energetická efektivita kľúčová. Automatizácia môže riadiť osvetlenie na základe princípov: svietiť tam, kde je to potrebné, kedy je to potrebné a v akú intenzitu je to potrebné. Senzory prítomnosti umiestnené v halách, chodbách a ďalších priestoroch umožňujú splniť prvé dve podmienky. Osvetlenie hlavných priestorov môže byť naplánované tak, aby zodpovedalo pracovnej dobe vrátane víkendov, sviatkov a mimoriadnych udalostí.

Intenzita osvetlenia závisí od noriem a bezpečnostných predpisov. V priemyselných halách často poskytujú prirodzené svetlo žiarovky, ktoré je možné inteligentne prepojiť s umelým osvetlením. Systém riadenia môže vyhodnotiť, či je dostatok prirodzeného svetla a prispôsobiť intenzitu umelého osvetlenia podľa toho. Princíp 80/30 môže významne prispieť k efektivite osvetlenia, keďže znižuje intenzitu svetla o 20 %, čo nie je zaznamenateľné pre ľudské oko, a zároveň umožňuje úsporu 30 % energie.

Automatické riadenie vonkajších svetelných reklám a billboardov môže priniesť ďalšie úspory energie. Vonkajšie osvetlenie nakladacích mostov by sa malo riadiť podľa harmonogramu alebo prítomnosti vozidiel pomocou senzorov, aby sa minimalizovala zbytočná spotreba energie.

 

Skladova hala

Foto: Loxone

 

Reštaurácie, kaviarne a hotely

V budovách, kde sa zameriavame na energetickú efektívnosť a kvalitné pracovné prostredie, je osvetlenie kľúčovým faktorom pre spokojnosť hostí a obchodný úspech. Krásne dizajnové chaty či moderné hotelové izby vyžadujú dokonale navrhnuté osvetlenie, ktoré je ľahko ovládateľné a vytvára rôzne svetelné nálady. Riadiaci systém inteligentne spája zdroje, minimalizuje množstvo vypínačov a umožňuje jednoduché prepínanie medzi rôznym osvetlením, vrátane farebných nálad. V spoločných priestoroch, ako je hotelová reštaurácia, kombinujeme rôzne typy svetelných zdrojov, pričom nastavujeme rôzne režimy pre rôzne časy dňa, čím vytvárame príjemnú atmosféru pre hostí. Príkladom je reštaurácia Glorious Bastards v Kollerschlagu, kde sa atmosféra postupne mení každých 30 minút.

 

Restauracia Glorious Bastards

Foto: Loxone

 

Obchodné priestory

Osvetlenie môže upútať pozornosť na firmu alebo značku vo svojom okolí. Napríklad výklady kávovarov, okuliarov alebo iných výrobkov, ktoré sú vystavené von cez sklenené plochy, s vhodným osvetlením dokážu vytvoriť úžasný dojem. Aj salóny krásy, ktoré zdobia farebné LED pásiky, vynikajú vďaka správnemu osvetleniu najmä večer.

Pre kasíno na Postupimskom námestí v Berlíne je osvetlenie kľúčové pre vytvorenie správnej atmosféry. Súčet a farba svetiel vo vnútri je dôležitý, aby hosťom poskytovali najlepší zážitok. Použitie 4 000 svietidiel DALI s automatickým riadením podľa denného času umožnilo flexibilné nastavenie osvetlenia, zoskupovanie zdrojov do svetelných zón a dodržiavanie bezpečnostných noriem. Svetlá nad stolmi boli navrhnuté tak, aby poskytovali intenzitu 700 luxov a neoslňovali hostí, pričom sa zachovala bezchybná kontrola a flexibilita ovládania.

 

Osvetlenie kasina

Foto: Loxone

 

Štadión

Modernizácia osvetlenia na štadióne Fortuna Aréna v Prahe požadovala futbalová Slavia Praha s cieľom vytvoriť najmodernejší štadión v Česku. Staré výbojky nahradili modernými LED reflektormi a inteligentné riadenie Loxone umožnilo prispôsobovať osvetlenie podľa potreby, napríklad pri údržbe trávnika alebo pri priamych prenosoch. Flexibilita nových zdrojov umožnila aj rôzne efekty, ako je blikajúce svetlo pri góloch alebo vhodná atmosféra pre koncerty.

 

Osvetleny stadion Slavia Praha

Foto: Loxone

 

Toto riešenie prinieslo významné úspory a zároveň splnilo najvyššie normy UEFA pre osvetlenie. Slavia môže teraz organizovať špičkové futbalové zápasy, vrátane európskych finálových súbojov. Integrácia nových technológií ako DALI, DMX a PWM prináša nové nároky, no systém Loxone ponúka pokročilé riešenia pri zachovaní jednoduchého ovládania prostredníctvom mobilnej aplikácie. Toto riešenie môže byť využité aj pre ďalšie technológie modernej budovy, čo zvyšuje efektivitu prevádzky celej budovy.

Chcete inteligentné osvetlenie vo vašej budove? Využite bezplatnú konzultáciu s odborníkmi z Loxone. Ste inštalačná firma? Nenechajte si ujsť možnosť uspokojiť aj tých najnáročnejších klientov vďaka spolupráci s Loxone.

Pin It