coneco veltrh incheba

Foto: SaB

 

Od 20. do 23. marca bratislavská Incheba hostila medzinárodný veľtrh stavebníctva Coneco. Medzi vystavovateľmi sme zisťovali, aké novinky prinášajú na úvod rozbiehajúcej sa stavebnej sezóny a ako vnímajú situáciu na trhu vo svojom segmente.

 

 

Michal Vaněk, technik vo výrobe, Eurookná Pražák:

 

Vo vašich priestoroch na veľtrhu vidíme aj drevo-hliníkové okná. Je možné hliníkovým profilom obložiť aj staršie drevené okná?

Dodatočné hliníkové opláštenie na staršie okná ponúkame od spoločnosti Gutmann, ktorá ich dodáva pod výrobným radom CORA. Práve ten je určený na opláštenie starších okien. Využíva sa pri tom množstvo profilov, pretože výrobcov drevených okien je veľa a každý mal medzi profilmi menšie nuansy. Tento systém však rieši všetky takéto nuansy a dokáže ponúknuť riešenie pre takmer akékoľvek pôvodné profily.

Dajú sa takýmto spôsobom opláštiť aj drevené zimné záhrady?

Určite.

Aké ďalšie novinky prezentujete na tomto veľtrhu?

Máme dve zaujímavé novinky. Prvou je sedacie okno, moderný prvok s rozšíreným rámovým profilom, vďaka ktorému si už vytvoríte takmer kus nábytku. Je to ideálne na čítanie, ak chcete byť v kontakte s prírodou. Zaujímavá je kombinácia s otváravým oknom a ponúkame tiež špeciálny prvok: intagrované sklenené zábradlie, ktoré takmer nevnímate.

Druhou novinkou je vylepšené kastlové okno. Opäť ide už o kus nábytku. Vonkajšie krídlo, v ktorom je vsadené izolačné dvojsklo, má použité z vonkajšej strany hliníkové opláštenie. Problém drevených okien je ten, že vždy po čase vyžadujú starostlivosť. Na kastlové okná sa z vonkajšej strany používa nejaká krycia farba. Z väčšej vzdialenosti aj tak nespoznáte, z čoho je to okno vyrobené. Keď tam vložíte hliníkové opláštenie, tak vďaka tomu máte okno, o ktoré sa nemusíte starať a zároveň to splní požiadavku vytvorenie naozaj kastlového okna.

 

coneco prazak

Foto: SaB

 

Branislav Holík, marketingový manažér STRABAG pozemné staviteľstvo:

 

Aké novinky alebo informácie pre návštevníkov prezentuje na veľtrhu vaša spoločnosť?

Keďže sme lídrom na trhu, berieme ako našu povinnosť byť tu. Sme tu aj kvôli tomu, aby sme sa stretli s mladými ľuďmi. Chceme teda našu značku dostať nielen medzi dodávateľov a subdodávateľov, ale aj medzi študentov stavebných odborov, aby sme jedného dňa neprišli na to, že už nemáme dostatok ľudí vzdelaných v potrebnom odbore. Mám pocit, že z roka na rok je tu mladých ľudí menej a záujem o stavebníctvo klesá. Asi by sme sa mali všetci z brandže zamyslieť nad tým, ako túto situáciu na trhu zvrátiť.

Pociťujete teda nedostatok mladých vyštudovaných odborníkov?

Je ich žalostne málo. Cítime to už niekoľko rokov a situácia sa vôbec nezlepšuje.

Ako vo vašom segmente vnímate aktuálnu situáciu na stavebnom trhu?

Z toho, čo viem, tento rok nevyzerá až tak ružovo. Je fakt, že stavebníctvo asi bude v tomto roku opäť stagnovať a je tu ešte stále dosť stavebných firiem, ktoré sa o to málo musia biť. Možno nie všetky stavebné firmy prežijú, ale my ako spoločnosť s koncernovým pozadím máme v tomto istú výhodu. Zatiaľ to u nás vyzerá dobre, ale, samozrejme, boli tu aj o dosť lepšie časy.  

 

coneco strabag

Foto: STRABAG Slovensko

 

Július Šenkár, konateľ spoločnosti Warmup:

 

Aké novinky prezentujete na veľtrhu Coneco?

Prišli sme s klasickým sortimentom našich vykurovacích zariadení, teda s elektrickými vykurovacími systémami, inteligentnými termostatmi a s izolačnými doskami. Novinkou sú teplovodné vykurovacie systémy, zistili sme, že je to veľkým trendom v našom odbore. Ponúkali sme priamo vyhrievacie vykurovacie systémy a teraz všetko prechádza na tepelné čerpadlá, keďže všetky štátne podpory a dotácie sú smerované práve do tohto segmentu.

Aké sú hlavné benefity tohto typu vykurovacieho systému?

Je dosť ťažké sa presadiť v tomto segmente, keďže je veľmi veľa dodávateľov teplovodných podlahových vykurovacích systémov. My prinášame špeciality ako napríklad nízkoprofilové systémy vhodné najmä do rekonštrukcií alebo suchá výstavba týchto systémov, čiže riešiteľné bez poterov.

Aké sú podľa vás vyhliadky v tomto segmente stavebného trhu do najbližších mesiacov?

My sme tie turbulencie zatiaľ nepociťovali, keďže vykurovanie sa rieši v záverečnej fáze novostavby. Útlm, ktorý už dobehol ďalších, na nás doľahol v tomto roku. Budúci ani tento rok v našej oblasti teda zreje nebude výrazne lepší.  

 

coneco warmup

 Foto: Warmup

 

Pin It