vieden rakusko

Cesty za dobrou architektúrou, spoznávanie ikonických, zaujímavých diel, ale aj nových architektonických počinov, nás často zavedú na miesta, ktoré nám navždy utkvejú v pamäti a ktoré sa oplatí vidieť. Leto sa blíži a obchodný riaditeľ spoločnosti STRABAG Tomáš Moc nám dal niekoľko tipov na cesty a miesta, ktoré stojí za to vidieť. Možno inšpirujú i vás. 

 

Tomas MocSte typ cestovateľa, ktorý si cielene a rád plánuje návštevu architektonických diel, prípadne nejakého mesta práve pre zaujímavé stavebné počiny? Alebo sa radšej necháte prekvapiť a spoznávate nové miesta a ich architektúru spontánne?

Nedá sa vo všeobecnosti povedať, že som len jeden typ cestovateľa. Ako všetko v živote, vyvíjajú sa aj priority, najmä po založení rodiny, keď s malým dieťaťom musíte upustiť od dobrodružných dovoleniek, aké som najradšej absolvoval v minulosti. Teraz sa radšej uchýlite  na nejaký čas do unifikovaných rezortov, kde väčšinu vašej dovolenky obdivujete najmä architektúru detského bazéna.  Predtým som bol veľkým fanúšikom Prahy, Varšavy, Budapešti či Viedne, kde je architektonických skvostov, pamiatok alebo novostavieb neúrekom. 

Ako často podnikáte cesty za dobrou architektúrou, dizajnom a umením alebo na zaujímavé miesta?

Ako každý zamestnaný a vyťažený človek mám tieto možnosti limitované, dá sa však všeobecne povedať, že ročne absolvujeme minimálne dva až tri predĺžené víkendy venované spoznávaniu nových miest.

Akú stavbu ste naposledy videli alebo navštívili, a myslíte si, že ju aspoň raz v živote treba vidieť? 

Na krátku potulku po Slovenku by som odporučil pamätník SNP, ktorý je fascinujúci  svojím vzhľadom, ale aj monolitickým stavebným prevedením. Ak by to malo byť v rámci Európy, tak by som dal do pozornosti Kodaň, konkrétne UN City, v ktorom sedí viacero agentúr UN, ale zároveň je výstavnou skriňou udržateľnosti, ktorej som veľkým fanúšikom.

 

kodan dansko royal arena kodan dansko

 Kodaň, Dánsko.

 

Ktoré dielo architektúry vo vás doteraz vyvolalo najsilnejší zážitok? Aký dojem vo vás zanechalo, prípadne ako zmenilo vaše nazeranie na architektúru samotnú?

Asi City of Fashion and Design v Paríži. Ide o úžasné spojenie starého s novým, čo na Slovensku vôbec nie je bežné. Preto sa aj teraz na jednom projekte, na ktorom pracujeme v rámci STRABAG Development, usilujeme práve o takéto riešenie.

 

pariz francuzsko varsava polsko

Vľavo Paríž, vpravo Varšava.

 

Stalo sa vám, že ste objavili úžasnú stavbu alebo zaujímavé miesto celkom náhodou?  Mali ste napríklad odporúčanie od niekoho z miestnych obyvateľov, nejakých známych?

Áno, priateľ mi v Brne odporučil návštevu Vodojemov na Žltom kopci, voči čomu som bol zo začiatku dosť skeptický, ale nakoniec som odchádzal fascinovaný.

Ktoré dielo slovenskej architektúry  vyvolalo pozitívny a potešujúci dojem? Prečo?

V podstate každé, ktoré sa usiluje byť šetrné k prírode, a zároveň je “zaplatiteľné”.

Ako by ste definovali pojem „kvalitná architektúra“? V čom spočíva? 

V udržateľnosti, dizajne, nápaditosti a reálnej praktickosti.

Máte nejaký nesplnený cestovateľský sen týkajúci sa architektúry? 

Ten má každý. Fascinujúce je pre mňa poznávanie Ázie.

 

singapur malajzia mrakodrap singapur malajzia

Singapur, Malajzia.

 

S ktorým zo súčasných svetových architektov by ste sa rád stretli? Prečo? 

Ak by som si musel vybrať iba jedného, bol by to I. M. Pei, pre jeho provokatívny štýl.

Na čom v súčasnosti pracujete? V čom vidíte najväčší zmysel svojej práce? Ako vašu činnosť ovplyvnilo pandemické obdobie? Mnohým spoločnostiam istým spôsobom ukázala nový spôsob fungovania. Ako je to u vás? 

Pandémia zasiahla všetkých, nielen stavebné odvetvie, my však nemôžeme pracovať všetci z home office. Kolegovia sú denne prítomní na stavbe, a vďaka odhadu vývoja situácie na začiatku pandémie, ktorá prekvapila všetkých, už nejaké dramatické výkyvy v harmonogramoch nepociťujeme. Ako obchodný riaditeľ pracujem primárne na akvizíciách nových projektov, kde asi najväčším prínosom je “cherry picking”, teda focusovanie sa na zákazku aj spôsobom, aby bola niečím zaujímavá a netradičná a mohli sme v zmysle nášho hesla Teams Work spolupracovať aj s našimi zahraničnými kolegami, ktorí sú vysokošpecializovaní na určitý druh výstavby.

V čom podľa vás spočíva krása a kvalita architektúry? 

Najmä v skĺbení funkčnosti, dizajnu a udržateľnosti. Takých stavieb je stále málo.

Pin It