Banner nove cislo sab nov dec 2021 1

Prečítajte si v novom vydaní o novinkách z veľtrhov a výstav, reportáže z výnimočných domácich stavieb aj ocenené architektonické a dizajnové kúsky.

 

Vzhľadom na minuloročný „pandemický výpadok“ niekoľkých slovenských aj svetových veľtrhov a výstav, sme netrpezlivo čakali, čo prinesie tohtoročná jeseň. Treba povedať, že bola plodná, aj prekvapivá. V očakávaní nových dizajnov a inovatívnych nábytkov na Salone del Mobile boli možno viacerí sklamaní, keď zistili, že tento najvýznamnejší európsky veľtrh nepriniesol v zásade nič prelomové. Avšak aj to možno vnímať, naopak, veľmi pozitívne.

 

 obsah veltrhy

 

Okrem toho, že šesťdesiaty ročník ukázal to najlepšie, čo sa kedy vytvorilo, dizajnéri sa viac než na nový dizajn sústredili na logické funkcie, remeslá, trvalú udržateľnosť a ľudské hodnoty, ktoré sú nadčasové. Priniesli nábytky nesúce výrazný filozofický rozmer, zamyslenie nad svetom, v ktorom žijeme, nad našimi potrebami a návrat k trvalým hodnotám. Podobný princíp je viditeľný aj na Slovensku.

Na domácej pôde vzniká stále viac kvalitných produktov, ktoré nadväzujú na naše tradície a remeslá a ich diela sú orientované predovšetkým  na človeka, ľudské potreby a prostredie, ktoré nás obklopuje. Ich projekty reagujú na aktuálne témy pandémie a ekologickej krízy a mnohé majú výrazný sociálny presah. Použitie trvalo udržateľných a biologicky rozložiteľných materiálov sa dnes stáva akousi alfa a omegou vo svete, aj u nás, a dizajnéri spoločne s vedcami vyvíjajú biodegradovateľné materiály použiteľné v dizajne a architektúre.

Podobný vplyv je čitateľný aj v slovenskej architektúre. Dvadsiaty ročník Ceny za architektúru CE ZA AR 2021 ukázal, že viac než luxus, pompéznosť a drahé materiály je dôležité prepojenie architektúry na okolie, kvalitné riešenia s dôrazom na ľudskú mierku, potreby obyvateľov a spoločenská hodnota architektonických diel.

 

sukromna zakladna skola guliver v banskej stiavnici

Súkromná základná škola Guliver v Banskej Štiavnici. 

 

Ukázalo sa však aj to, že bytová výstavba sa už niekoľko rokov vezie na chvoste kvalitných architektonických projektov a zdá sa, že sa neposunula ani tento rok. Na stránkach časopisu prinášame aj niektoré z ocenených stavieb ICON AWARDS 2021, navrhnuté s ohľadom na kvalitné životné prostredie, nesúce spoločenský odkaz, ale aj inovatívne experimentálne stavby vymedzujúce sa voči klasickým architektonickým riešeniam. 

 

obsah stavba icon awards

 

Za tím SaB

Lucia Pacek Halmová

šéfredaktorka

Pin It