70s substanz restauracia

Interiér michelinskej reštaurácie Substans v meste Arhus. Foto: Martin Gravgaard

 

Po rokoch kraľovania bielej, šedej a neutrálnych tónov si čoraz viac dizajnérov zvolilo za východisko a inšpiráciu „tie roky sedemdesiate“ a interiérový dizajn znovu nachádza farby.

 

Prednedávnom sme na našom portáli priblížili projekt rodinného domu, ktorý vychádza zo skulpturálnej architektúry, no v suteréne ukrýva domáci bar v prekvapivom, vintage štýle 70. rokov. Alebo retro stodola od dizajnérky Jodie Cooper s množstvom eklektických doplnkov. Opatrný návrat interiérového dizajnu do dekády farebnosti a zábavy akoby vyjadroval túžbu celej spoločnosti: uzavrieť ponuré udalosti uplynulých rokov a priniesť opäť náznak veselosti a šťastia.

 

70s interier postel

 Interiér apartmánu v Portugalsku z dielne Atelier in Vitro. Foto: José Campus

 

Retro v súčasnom poňatí

„Dizajn tej doby bol zábavný a sexi, ale stále sofistikovaný – myslím, že silne rezonuje u moderného publika,“ povedal magazínu Vogue známy dizajnér Giampiero Tagliaferri. O tom, ako môže tento retro trend zapadnúť do súčasnej doby, presviedča aj britská dizajnérka Jenna Fletcher. Tá na Instagrame založila online shop a služby v oblasti interiérového dizajnu špecializujúce sa práve na 60. a 70. roky. Farby, čisté línie, funkčnosť a praktickosť, na tomto mieste sa nachádza esencia „sedemdesiatok“, no v súčasnom poňatí.

Uplatnenie prírodných materiálov

Jedným z najvýraznejších prvkov spomínanej dekády objavujúcich sa čoraz častejšie aj v dnešných interiéroch, sú geometrické vzory. Najlepšie vyniknú na tapetách – tu však je dobré zvážiť, nakoľko je vzor výrazný a či sa majiteľom priestorov čoskoro nezunuje.

 

70s pexels interier ratan

Ratan v kombinácii so zemitými tónmi a geometriou - typický štýl 70. rokov. Foto: Pexels

 

Sedemdesiate roky sa v istom bode stretávajú aj s ďalším súčasným trendom – biofilickým dizajnom a návratom k prírode. Ide o dôraz na prírodné materiály ako ratan alebo bambus, ktoré miestnostiam dodajú príjemnú ležérnosť a domáce pohodlie. Prípadne výrobky vytvorené technikou macramé. Často stačí aj jeden doplnok vo výraznom rustikálnom vzhľade, ktorý vhodne doplní aj obľúbené minimalistické interiéry. Nie všetko, čo sa týka inšpirácie 70-kami, totiž musí nevyhnutne pripomínať diskoguľu alebo hýriť farbami.

 

70s olmo peeters riverside tower

 Často stačí siahnuť aj po jednom výraznom doplnku. Apartmán zariadený v štýle brutalizmu, Studio Okami Architects. Foto: Olmo Peeters

 

Farby, ale v zemitých tónoch

Ďalším materiálom, ktorý v tomto štýle nachádza svoje uplatnenie, je sklo. Najlepšie v sýtych, plných farbách, alebo, naopak, monochromatické. Dobrou voľbou budú oblé tvary v kombinácii s hranatými líniami.

Farbou, ktorá sa najviac uplatňuje v podobných interiéroch, je zemitá až olivovozelená. Dopĺňajú ju tóny oranžovej, prípadne zlatá a biela. Dobrou voľbou je siahnuť po ich odtieňoch v tmavších verziách – v kombinácii so svetlými tónmi budú pôsobiť viac súčasne a nie príliš ostro.

Pin It