Hobbytec Klínec zimna zahrada bazen

Foto: Hobbytec

Vo vlastnom bazéne sa dá kúpať aj celoročne. Stačí ho napríklad umiestniť do zimnej záhrady a z vody si užívať výhľad na zasnežené okolie. Ide však o pomerne zložitý koncept, pri ktorom sa oplatí držať dobrých rád.

 

Na úvod je dobré povedať, že bazén je možné umiestniť tak do celoročnej, ako aj do sezónnej zimnej záhrady. V oboch prípadoch však „do hry“ vstupuje jeden podstatný faktor, a tým je vlhkosť. Je preto veľmi dôležité vytvoriť si v takomto priestore ideálne teplotné podmienky.

Pozor na vlhkosť

Presklená časť zimnej záhrady priamo susedí s chladným vonkajším prostredím, zároveň však býva často napojená na obývačku alebo iný spoločný priestor v dome. Ako teda dosiahnuť, aby v zimnej záhrade bolo dostatočne teplo na plávanie, neprenikal dovnútra chlad z okolitého prostredia a zároveň vlhkosť nevstupovala do obytných priestorov? „Ideálne sú vyklopné okienka, alebo integrovaný ventilátor,“ hovorí PhDr. Matúš Manik, konateľ firmy Hobybtec Slovensko. Práve táto spoločnosť sa špecializuje na výrobu hliníkových zimných záhrad a pergol, ktoré vďaka svojej špičkovej kvalite budú ideálnou voľbou pre takéto riešenia.

 

Hobbytec Klínec zimna zahrada bazen

 

Zimná záhrada môže poskytnúť príjemné zázemie pre vonkajší bazén, alebo ho integrovať priamo pod svoju strechu. Foto: Hobbytec Slovensko

 

Dobrú službu urobia tiež bazénové odvlhčovače, ktoré zaistia ideálnu hodnotu v rozmedzí 55-60% relatívnej vlhkosti. Vyššie percento by mohlo škodiť napríklad stenám domu. Dobrou radou je aj zakrývať vodnú hladinu bazéna, čím sa dá dosiahnuť zníženie vlhkosti až o 10%.

Ideálne vykurovanie

Ruka v ruke s otázkou nežiaducej vlhkosti prichádza aj potreba priestory v zimných mesiacoch vykurovať. Odborníci sa zhodujú, že ideálne smerovanie zimnej záhrady je na juh, aby sa cez presklené časti získalo čo najviac tepla zo slnečného žiarenia. „Ideálne je podlahové kúrenie, v priestoroch kde sa realizovať nedá je ideálna verzia sálavý ohrievač,“ dodáva PhDr. Matúš Manik. 

 

Hobbytec Klínec zimna zahrada bazen vykurovanie

Foto: Hobbytec

 

Existuje však aj úspornejší variant, a tým je vírivka. Stále poskytne dostatok možností na príjemný domáci relax, vyžaduje však menšie technické zázemie a špecifické podmienky ako klasický bazén. V prípade vírivky vám bude postačovať kvalitné odvetrávanie.

Myslite vopred

Optimálnym variantom je rozhodnúť sa o umiestnení bazéna či vírivky už pred stavbou samotnej zimnej záhrady. Všetky potrebné parametre sa tak nastavia vopred, čím sa eliminujú prípadné dodatočné zásahy. Spojenie zimnej záhrady a bazénu či vírivky je lákavou kombináciou. Je však mimoriadne dôležité dbať na správne nastavenie všetkých parametrov, aby ste si takýto domáci wellness mohli vychutnať bez problémov. „V prípade akýchkoľvek otázok alebo nejasností nás klienti môžu priamo osloviť a odborníci z našej firmy im radi pomôžu s nastavením a zariadením všetkého potrebného, čo s takouto záhradnou stavbou súvisí,“ uzatvára PhDr. Matúš Manik z firmy Hobbytec Slovensko.

 

Hobbytec Klínec zimna zahrada bazen

Foto: Hobbytec

 

www.hobbytec.sk

Pin It