dijon zhora

Projekt je postavený aj na znovuvyužití historických budov. Vizualizácia: Dijon Tourism

 

Architekt Anthony Bechu navrhol v centre regiónu Burgundsko miesto pre všetkých milovníkov francúzskej gastronómie. Otvoriť ho majú v máji.

 

Mesto Dijon nie je známe len rovnomenným druhom horčice: jeho gastronomická stránka je omnoho bohatšia. Každoročne sa tu napríklad koná medzinárodný food festival a poloha mesta v regióne Burgundsko zaručuje aj bohatú vinársku tradíciu. Od mája v meste pribudne stavba, ktorá má byť oslavou výnimočného francúzskeho jedla a nápojov z dielne architekta Anthonyho Béchu.

 

dijon gastro centrum celok

 Vizualizácia: Agence d’architecture Anthony Béchu

 

Tri poschodia venované vínu

Medzinárodné centrum pre gastronómiu a víno ponúkne 1 750 m2 plochy venovanej francúzskej tradícii stravovania, ktorú UNESCO v roku 2010 zaradenilo medzi nehmotné kultúrne dedičstvo. Architekt túto atraktívnu tému pretavil do podoby veľkej vínnej pivnice – jej rozloha bude 600 m2. Táto Cavé de la Cité sa bude rozprestierať na troch poschodiach a prezentovať 250 druhov vín, pričom hlavná pozornosť má byť upriamená na Burgundsko.

 

dijon gastro centrum vino

 Vizualizácia: Agence d’architecture Anthony Béchu

 

Centrum bude súčasťou veľkého projektu v hodnote 250 miliónov eur, ktorý bude zahŕňať aj hotel, reštaurácie, obchodné prevádzky či kino a dokonca aj celú novú štvrť s rodinnými domami. Miesto má pritom bohatú históriu: aj samotné centrum francúzskej gastronómie vyrastie na mieste niekdajšej nemocnice, ktorej história siahala až do 13. storočia. Spoločnosť Eiffage Construction, ktorá stojí za týmto projektom, preto deklarovala, že väčšina plochy tejto štvrte bude založená na opätovnom využití týchto historických budov.

 

dijon gastro centrum historia

 Vizualizácia: Agence d’architecture Anthony Béchu

 

 

Nová ekologická štvrť

„Tieto miesta boli pre obyvateľov uzavreté, patrili nemocnici. Bol tam plot, ktorý bránil obyvateľom Dijonu prísť na prechádzku na breh Ouche. Prvá vec, ktorú robíme, je opätovné otvorenie lokality pre obyvateľov,“ uviedol podľa portálu infos-dijon.com architekt Anthony Bechu.

 

dijon gastro centrum ludia

 Vizualizácia: Agence d’architecture Anthony Béchu

 

Projekt tak znovu otvorí promenádu na brehu miestnej rieky a plánuje naplno využiť potenciál prístavu či záhrady Arquebuse. Plánovaný hotel má mať fasádu z glazovaných dlaždíc a vznikajúca štvrť postavená na ekologických princípoch. Príroda vôbec bude hrať v celom projekte významnú rolu, aby sa stal spojítkom medzi riekou a dijonským prístavom.   

 

 

 

Pin It