trutnov vaznica dvor

Dvor bývalej väznice. Foto: trutnov.cz

 

Jedna väznica, dva návrhy. České mesto Trutnov uvažuje o dvoch projektoch, z ktorých jeden by mohol byť realizovaný v priestore bývalej väznice. Verejnosť môže pri rozhodovaní pomôcť – hlasovaním v ankete.

 

Nová Galéria Draka alebo Dom technických zručností a FabLab. To sú dva projekty, s autormi ktorých mesto Trutnov rokuje. Chce totiž oživiť priestor bývalej väznice, ktorú pred rokom získalo od štátu. „Chceme, aby objekt väznice slúžil čo najviac ľuďom. Zároveň by mal byť daný projekt schopný po uvedení do prevádzky získavať peniaze z rôznych zdrojov, aby bol ideálne nezávislý od rozpočtu mesta,“ vysvetľuje Tomáš Eichler, zástupca primátora mesta Trutnov.

 

trutnov vaznica cely

Priestory niekdajších väzenských ciel. Foto: trutnov.cz

 

Obyvatelia majú poradný hlas

Radnici môže pri rozhodovaní pomôcť aj verejnosť. „Stačí hlasovať v ankete, ktorá je tiež dostupná na komunikačných kanáloch mesta. Považujeme to za poradný hlas ďalším orgánom, ktoré o osude väznice budú rozhodovať,“ dodáva Ivan Adamec, starosta mesta Trutnov. Hlasovať bude možné až do nedele 17. októbra. Projekt by sa mohol realizovať v horizonte nasledujúcich 3-5 rokov. Mesto by na neho chcelo získať dotáciu zo štátneho rozpočtu alebo z európskych fondov.

 

trutnov vaznica klenby

Vnútri objektu sú stále zachované klenby. Foto: trutnov.cz

 

Väznica, sklad aj archív

Budova zo začiatku 19. storočia bola postavená ako mestská väznica. V najrušnejších rokoch sa v nej za rok vystriedalo viac ako tisíc väzňov. Za 2. svetovej vojny slúžila ako väznica gestapa a v 50. rokoch ako klasická štátna väznica. Postupom času sa jej využitie menilo, fungovala napríklad ako sídlo archívu a naposledy ako sklad civilnej ochrany. Na začiatku nového tisícročia bol sklad zrušený a od tej doby je objekt prázdny a nevyužívaný. Väznica má dve poschodia a podkrovie, jej konštrukcia a vnútorné dispozície stále zodpovedajú pôvodnému účelu stavby. Cely sú zachované, objekt má masívne múry a klenuté stropy. Mesto ju získalo v roku 2020 od Úradu pre zastupovanie štátu vo veciach majetkových. Podmienkou pre jej získanie bolo, že nebude využitá pre bývanie ani bežné komerčné aktivity.

 

Návrh: dom technických zručností a FabLab:

 

Návrh: Nová Galéria Draka:

 

Pin It