PŘEKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný realizace

Nový PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný s integrovanou, ale vyberateľnou tepelnou izoláciou je určený pre jednovrstvové konštrukcie. Novinka má hneď niekoľko benefitov – lepšie tepelno-izolačné vlastnosti, spĺňa požiarne normy a, samozrejme, dodržuje jednotný modulový systém hrubej stavby z brúsených tehál HELUZ.

 

Predovšetkým je však vnútorný priestor s izolantom variabilný z hľadiska umiestnenia vonkajších žalúzií a roliet alebo, do tretice, môže byť už pri výrobe vyplnený izolantom. Na dom sa tak dá použiť jediný typ nosného prekladu bez toho, aby si stavebník dopredu musel lámať hlavu, či bude chcieť inštalovať tienenie alebo nie. Tento preklad je úplne skrytý pod omietkou, je prispôsobený na elektrické ovládanie a dá sa inštalovať aj pre vyššie okná – až do výšky 2,5 m, teda aj pre balkónové dvere.

 

Maximálne využitie priestoru

Variabilita dutiny prekladu je jednou z používateľsky najzaujímavejších výhod nového PREKLADU HELUZ FAMILY 3in1 nosný. Zatiaľ čo rolety sú zrolované, a teda aj kazeta, ktorá ich obsahuje, potrebuje priestor s viac-menej štvorcovým prierezom, žalúzie sú lamely, ktoré sú na sebe poskladané, takže ich schránka má obvykle menší obdĺžnikový prierez. Zatiaľ čo súčasný preklad mal stabilný kruhový priestor, ktorý nebol pri montáži hranatých žalúzií úplne využitý, a to na úkor tepelno-izolačných vlastností, nový preklad z dielne spoločnosti HELUZ sa s týmto problémom vyrovnal.

 

PŘEKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný realizace

 

„PREKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný je dodávaný na stavbu plne vybavený izolantom, nikto s ním nemusí nič robiť, dá sa osadiť, zamurovať a získať nosnosť i tepelno-izolačné vlastnosti, ako keby stavebník použil klasické nosné preklady 23,8. Kedykoľvek sa však môže rozhodnúť namontovať tienenie a tento preklad mu to umožní postupným vyťahovaním jednotlivých dielov izolantu z priestoru, čím získa priestor na žalúziu, malú roletu alebo aj veľkú schránku na roletu. V každej fáze teda v preklade zostáva maximum izolantu pre dané riešenie,“ vysvetľuje výhody novinky Ing. Miroslav Vacek, PhD., riaditeľ technického rozvoja spoločnosti HELUZ.

 

Výhody pre používateľa

Nový preklad HELUZ FAMILY 3in1 nosný predstavuje dôležitý prvok pre nízkoenergetické a pasívne stavby so slobodným výberom tieniacich systémov od rôznych výrobcov. Zabezpečuje tepelný aj akustický komfort, má masívnu betónovú časť a neoslabuje murivo. Je trvanlivý (z betónu, keramiky a tepelnej izolácie) a umožňuje jednoduchý prístup kvôli montáži aj údržbe tieniacej techniky. Pritom je skrytý pod omietkou a vo fasáde ho nevidieť. Postupným vyťahovaním len niektorých častí izolantu z priestoru zostáva maximálna tepelná izolácia pre zvolený variant tienenia.

 

PŘEKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný stěna

 

Výhody pre projektanta

Systémovosť PREKLADU HELUZ FAMILY 3in1 nosný umožňuje jednoduché navrhovanie v rámci výškových modulov systému HELUZ. Preklad má dobrú únosnosť, vysokú požiarnu odolnosť (vyskúšané v laboratóriu) a nevytvára žiadne tepelné mosty. Na jeden dom stačí použiť jeden typ prekladu a nahradiť ním klasické, nosné. Osadenie tieniacej techniky je pritom voliteľné. Preklad HELUZ FAMILY 3in1 nosný sa dá použiť pre svetlé rozpätie okien až 3,85 metra a pre výšku okien až 2,5 m v prípade žalúzií. Navrhovanie je jednoduché vďaka dostupným technickým podkladom (CAD detaily, funkčné objekty pre Revit a ArchiCAD).

 

01 PŘEKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný realizace

 

Výhody pre stavebnú firmu

Montáž samotného prekladu do muriva je rýchla a jednoduchá; dodáva sa na palete, ktorá umožňuje osadenie nad otvory priamo hydraulickou rukou z dopravného prostriedku. Za pár hodín je možné namontovať preklady na celý dom, pretože odpadá kombinácia klasických nosných a roletových nosných prekladov. Preklad umožňuje jednoduché osadenie tieniacej techniky, a to prakticky kedykoľvek po dokončení vonkajších omietok. Vyrába sa v oceľovej forme, aby horná plocha bola rovná s minimálnou výrobnou toleranciou. Hodí sa teda pre murivo z brúsených tehál. Ide o systémové riešenie v rámci stavebného systému HELUZ.

 

 

PŘEKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný překlad stěna žaluzie

PŘEKLAD HELUZ FAMILY 3in1 nosný stěna screen

 

 

Tepelný aj bezpečnostný komfort

Výstavba nízkoenergetických a pasívnych domov sa dnes už bez vonkajšieho tienenia nezaobíde. Okrem zníženia tepelných strát v zimnom období a minimalizácie prehrievania interiéru v lete sa stará o používateľský komfort aj v ďalších smeroch: Zvyšuje akustickú pohodu, má masívnu betónovú časť a neoslabuje murivo, zabezpečuje domovy pred zvedavcami aj nepozvanými návštevníkmi a chráni okná pred poveternostnými vplyvmi, čím predlžuje ich životnosť.

 

Benefity druhej generácie prekladu na vonkajšie žalúzie a rolety

  • dôležitý prvok pre nízkoenergetické a pasívne stavby so slobodným výberom tieniacich systémov od rôznych výrobcov;
  • vylepšené tepelno-izolačné vlastnosti;
  • zabezpečuje aj akustický komfort;
  • vnútorný priestor s izolantom je variabilný z hľadiska umiestnenia vonkajších žalúzií a roliet;
  • je skrytý pod omietkou.

text a foto Heluz

Pin It