CGD23 Vyrobce roku Moser

V Stavovskom divadle boli odovzdané ceny Czech Grand Design za rok 2023. Absolútnym víťazom sa stal dizajnér Jan Plecháč, do Siene slávy českého dizajnu vstúpil – in memoriam – dizajnér Jiří Jiroutek.

 

Akadémia designu ČR, zložená z 62 významných osobností z radov českých i zahraničných kurátorov, galeristov, šéfredaktorov, novinárov a teoretikov designu, rozhodla o víťazoch osemnásteho ročníka cien Czech Grand Design. Najprestížnejšie ocenenie pre českých autorov, dizajnérov a výrobcov prevzali laureáti v rámci slávnostného večera v nedeľu 3. marca 2024 v Stavovskom divadle. Absolútnym víťazom - Grand dizajnérom roku 2023 - sa stal Jan Plecháč. Spečatil tak svoju rolu umeleckého riaditeľa tradičnej karlovarskej sklárne Moser, ktorej sa podľa odborných porôt a väčšiny členov Akadémie designu ČR zhostil s rešpektom k remeslu, tradícii a so zmyslom pre citlivú inováciu a originálny dizajn. Za celoživotný prínos odboru bol do Siene slávy českého designu uvedený dizajnér Jiří Jiroutek (1928–2023), ktorý sa zapísal do histórie českého designu ikonickou kolekciou nábytku U-450. Ceny boli ďalej udelené v 8 kategóriách a víťazi prevzali v rámci kreatívneho galavečera trofeje v podobe „osobného lapača nápadov a snov“ navrhnuté minuloročnými Grand dizajnérmi, štúdiom Lexová&Smetana.

Duša lesa

Plecháč si ocenenie odniesol za vázu Abyss, vázy Harmonic a kolekciu váz a nápojového skla Duše lesa, ktoré navrhol pre tradičnú karlovarskú skláreň Moser. „Dizajnér Ján Plecháč sa svojej role umeleckého riaditeľa firmy Moser, ktorým sa stal v roku 2022, chopil s pokorou k tradícii firmy ak materiálu skla, ktorým je dlhodobo fascinovaný, s rešpektom k remeslu a zároveň s entuziazmom jemu vlastným, so zmyslom pre citlivý a originálny dizajn,“ poznamenala za Akadémiu designu ČR, kurátorka, historička dizajnu a umenia Tereza Bruthansová.

 

 

CGD23 Grand designer Jan Plechac CGD23 Designer roku Jan Plechac a Vyrobce roku Moser Duse lesa

 

Jan Plecháč a vázy z kolekcie Duša lesa. Foto: Czech Grand Design

 

Výnimočnosť kolekcie váz následne potvrdila aj výhra firmy Moser v kategórii Výrobca roka. „Za viac ako sto šesťdesiat rokov svojej existencie sa Moser stal symbolom stability a vysokej kvality. Vyprofiloval sa na dôveryhodnú značku pre konzervatívnejších zákazníkov, ktorí si potrpia na tradíciu, dokonalosť a tiež status, ktorý jej vázy za šesťmiestne sumy sprevádzajú. Moser v mnohom tipujúcim na históriu ale "sfúzatel", a tak nastal čas posunúť ho bližšie k súčasným zákazníkom a pustiť mladú krv do žíl. Tá prúdi a tepe v novej kolekcii Duše lesa, ktorú Moser predstavil na minulom Designbloku a stelesňuje budúce smerovanie značky. Luxus, ktorý je pre Moser typický, sa v nej skláňa pred archetypálnou, dôverne známou krásou, ktorá jemne uchopí srdce každého z nás a nežne ho stlačí. To je cesta, po ktorej sa Moser s Plecháčom vydávajú a my chceme ísť s nimi,“ poznamenala Michaela Kádnerová, členka odbornej poroty Akadémie designu SR a kurátorka Moravskej galérie v Brne.

Jiří Jiroutek v Sieni slávy

Významné ocenenie mimo kategórie je každý rok udeľované jednej osobnosti za mimoriadnu tvorivú a pedagogickú činnosť alebo prínos v teórii dizajnu. Do Siene slávy českého designu bol dnes Akadémiou designu SR uvedený – in memoriam – dizajnér Jiří Jiroutek (1928–2023). V sérii nábytku U-450 Jiří Jiroutek prepojil bruselský štýl (československý smer, po ktorom prahol po Expe 58 celý dizajnový svet) a dostupnosť. Dizajnér dokázal znížiť náklady tak, aby sa nábytok mohol vyrábať v masovom množstve a predávať za prijateľnú cenu. Skrinky sa navyše vyznačovali skladnosťou, vyrábali sa z ľahšieho dreva a hodili sa do akejkoľvek miestnosti. Za dvadsať rokov sa slávneho nábytku vyrobilo niekoľko miliónov kusov. „Jiří Jiroutek bol a je hviezda, hoci je jeho meno známe mimo oblasti dizajnu len málokomu. Neprávom. Stihol totiž premeniť podobu českej domácnosti k lepšiemu aj v neľahkých podmienkach socialistického režimu. O tom sa môže dnešným dizajnérom len zdať,“ doplnila Michaela Kádnerová, kurátorka Moravskej galérie v Brne a členka odbornej poroty Akadémie designu SR. Cenu prevzal Jiroutkov prasynovec Antonio Carlini.

 

CGD23 Sin slavy Jiri Jiroutek

 Jiří Jiroutek. Foto: Czech Grand Design

 

Pin It