shutterstock 589376549

Rodinné domy si vyžadujú pomerne častú starostlivosť o interiérovú i exteriérovú časť, najmä muži majú neustálu potrebu niečo zveľaďovať, zdokonaľovať či opravovať. Domáci kutilovia využívajú každú voľnú chvíľku a trávia ju vo svojej dielni. Tá musí byť vybavená všetkými potrebnými nástrojmi.

 

Nech už máte svoju pracovnú dielňu zariadenú vo vašom rodinnom dome alebo na chate, určite by v nej nemala chýbať spoľahlivá pokosová píla, ktorá je veľmi presná pri krátkych rezoch a rezanie zvláda nielen vďaka kolmému, ale aj šikmému, pokosovému rezu s naklonením do 45 stupňov. Máte v domácej dielni už tú svoju?

 

Presný rez

Narábanie s pokosovou pílou si vyžaduje nielen precíznosť, ale aj dodržiavanie určitých bezpečnostných opatrení, aby ste sa vyhli naozaj nepríjemnému úrazu. Po nastavení píly nemusíte upravovať jej rez po každom jednom použití, oceníte ju teda pri viacnásobnom rezaní. Navyše vám modely vybavené laserom umožnia si presne vyznačiť rez. 

Dnes už v drvivej väčšine prípadov nahradili ručné pokosové píly tie elektrické. Pri nich oceníte napríklad doplnkové funkcie odsávania pilín či osvetlenie, s ktorým sa vám bude omnoho jednoduchšie pracovať.

 

Zvoľte vhodné rameno

Pri výbere pokosovej píly vás určite musí zaujímať typ jej ramena. Píla môže byť spravidla sklopiteľná bez radiálneho ramena alebo s radiálnym ramenom. Pri radiálnom ramene je možné s ním aj horizontálne pohybovať, čím sa zväčšuje dĺžka rezu, avšak do bežných domácich dielní vám úplne postačí pokosová píla aj bez radiálneho ramena. Píly bez radiálneho ramena majú aj menšiu hmotnosť, takže ju môžete v dielni jednoduchšie premiestňovať.

 Všímajte si aj rezný kotúč a jeho priemer. S väčším priemerom aj pribúdajú na kotúči zuby, čím sa rez stáva hladším. Pred kúpou zvážte aj to, aký výkon pokosovej píly potrebujete, ako často ju budete využívať a aké všetky doplnky k nej budete potrebovať.

 

Zdroj obrázka:

PV productions / Shutterstock.com

Pin It