vino 1

Zdroj: pexels.com / Cup of Couple

Víno je pre mnohých ľudí viac než len nápojom. Môže byť vášnivým koníčkom, umeleckým prejavom, či vyjadrením spôsobu života. Preto nie je prekvapením, že je možné nájsť v mnohých domácnostiach súkromnú zbierku vín umiestnenú v úchvatných dizajnových pivničných priestoroch. Ak aj vy premýšľate nad podobným využitím voľných metrov štvorcových príbytku, tak vám nasledujúcich pár rád môže uľahčiť realizáciu vášho sna.

Využitie a dizajn

Pred tým, než svoj plán začnete realizovať, rozhodnite sa, či bude vaša vínna pivnica slúžiť len na uskladnenie vín alebo poslúži aj ako miesto pre zábavu, či relax. Toto rozhodnutie je, samozrejme, vo výraznej miere limitované veľkosťou plochy, na ktorej budete plán realizovať. Nehľadiac na rozlohu je tiež nutné mať pred začatím projektu premyslený celkový koncept a dizajn. Či už ste fanúšikom klasických pivníc, alebo máte radšej prvky modernej architektúry, myslite na to, že do svojej pivnice investujete nielen veľa času, ale aj financií. Ak vaše aktuálne poistenie domácnosti nepokrýva vybavenie garáže, či pivnice, je vhodné poobzerať sa po službách, ktoré vaše tekuté zlato v prípade nečakaných škôd ochráni.

 

vino 2

Zdroj: pexels.com / Ayberk Mirza

 

Trojuholník úspešného skladovania

Dôležitými aspektmi správneho skladovania vín nie sú len teplota a vlhkosť pivničných priestorov, ale aj osvetlenie. Správna teplota by mala byť v rozmedzí 12 až 14 °C, zatiaľ čo vlhkosť by sa mala pohybovať medzi 55 – 75 %. Vhodné osvetlenie, respektíve tma, je tiež dôležitá, pretože ultrafialové lúče zo svetla môžu víno pokaziť. Vhodné osvetlenie následne dotvára celkový dojem z návštevy pivnice. Ak však chcete mať svoju zbierku vystavenú, je vhodné víno chrániť sklom s UV filtrom v kombinácii s nízkonapäťovým LED osvetlením.

Hneď po víne najdôležitejší prvok pivnice

Regály hrajú v dizajne vínnej pivnice kľúčovú úlohu. Nielenže slúžia na praktické skladovanie vín, ale aj výrazne ovplyvňujú celkový vzhľad a atmosféru miestnosti. Pri výbere regálov je dôležité zvážiť niekoľko aspektov. Mali by byť dostatočne pevné a spoľahlivé, aby bezpečne podopierali vašu vzácnu zbierku. Dôležitý je aj materiál. Najčastejšie sa využíva drevo a kov, pričom každý prináša svoj vlastný štýl a charakter do pivnice. Rozhodnutie pri výbere regálov bude mať vplyv na celkový estetický dojem miestnosti. Preto je dôležité zvážiť, aký štýl a atmosféru chcete vo svojej vínnej pivnici dosiahnuť.

 

vino 3

Zdroj: pexels.com / Francesco Ungaro

Zoradenie vín

V neposlednom rade sa musíte rozhodnúť, na základe akých preferencií budete mať svoje vína v pivnici usporiadané. Existuje viacero rôznych spôsobov, ako triediť fľaše vína. Najjednoduchším spôsobom je triedenie podľa farby, ktoré sa často používa napríklad v obchodoch, no tiež môže byť vhodné aj pre začiatočníkov. Vína môžete usporiadať aj podľa druhu hrozna, čím môžete doplniť aj kategorizáciu na základe farby. Napríklad, ak máte veľa červených, možno ich budete chcieť ďalej usporiadať práve podľa odrôd. V prípade, že vaša zbierka obsahuje regionálne, či medzinárodné kúsky, môžete vína kategorizovať práve na základe danej geografickej oblasti.

Pin It