Dilema pri zdobení slávnostnej tabule, pri ktorej sa neraz schádza početná rodina, vás nemusí prepadnúť, ak si vopred ujasníte všetky detaily. Ako na to?

01 houseology

foto Houseology

Súčasné trendy prajú uvoľnenosti aj v rámci takých tradičných sviatkov, ako sú Vianoce. K prestretému stolu pokojne postavte rozličné stoličky, ktoré môžu celému sedeniu dodať nebývalý šmrnc. Rovnako sa nemusíte báť ani čiernej, vo vianočnej palete si už dávno vydobyla rovnocenné miesto s ostatnými farbami.

02 amara 03 HM

foto (vľavo) Amara, (vpravo) H&M Home
Červená s bielou patrí popri kombinácii červenej so zelenou ku stáliciam vianočnej výzdoby. Ak patríte k zástancom klasiky, vyskúšajte obmeniť klasický repertoár servisu o farebné červené sklo, prípadne kúsky kombinované s čírym sklom – transparentnosť vždy dodá dekoráciám štipku luxusu, i keď nepoužijete naleštenú výzdobu. Alebo môžete pre zmenu staviť na vidiecky štýl, v ktorom bielo-červené textílie doplníte živými či sušenými kvetmi, starými svietnikmi či dreveným riadom a ďalšími doplnkami z prírodných materiálov, ako sú korok či slama. Do misiek na polievku môžete navyše ako „predjedlo“ naservírovať hosťom malý darček.

04 furniturevillage 05 sainsburyshome

foto (vľavo) Furniture Village, (vpravo) Sainsbury´s Home
Biela je u mnohých ľudí takisto obľúbená, najmä preto, že evokuje romantickú zasneženú krajinu (ktorej sa vďaka prelietavému počasiu akosi nevieme dočkať) a vzbudzuje dojem čistoty. Krásne tu vyniknú dekorácie z hodvábneho papiera či jemné čierne kontrasty. Ak chcete byť skutočne „in“, nemusíte riešiť prestieranie. Na obnaženej tabuli vynikne kresba dreva a vy sa budete cítiť ako na horskej chate.

06 bhs 07 HM

foto (vľavo) BHS, (vpravo) H&M Home
Pri tmavých farbách skvelo vyniknú dekorácie z krištáľov a huňaté kožušiny. Pohrať sa však môžete aj s kombináciou rozličných kovov, ako sú chróm, ale i meď či mosadz. Nad každým štedrovečerným stolom pekne vynikne aj zavesený veniec (ideálne z imela alebo čerstvého ihličia), na ktorý zavesíte rozličné, napríklad háčkované ozdoby alebo drobné vtáčiky.

08 houseology

foto Houseology
Keďže sivá má striebristý nádych, na vianočnej výzdobe nepôsobí nudne, ale, naopak, veľmi luxusne. Úžasný dojem vytvára, keď sa na jednom mieste stretne s lesklými predmetmi v studených farbách, od antikorových mís až po brúsený krištáľ. Kto sa nebojí, nech pokojne použije oboje!

09 amara 10 amara

foto (oboje) Amara
Ak pre zmenu zvolíte modrú, skúste ju namiesto zvyčajne používanej striebornej doplniť zlatou, celej výzdobe dodá hrejivejšiu atmosféru. Táto farba však krásne vynikne aj spolu s čipkovanými textíliami. V prípade keramického servisu sa oplatí urobiť inventúru v babkinom kredenci a vytiahnuť odtiaľ staré, ornamentmi zdobené taniere, misky či šálky.

11 amara 12 houseoffraser

foto (vľavo) Amara, (vpravo) House of Fraser
Zlatá je kráľovná slávnostnej atmosféry, v súčasnosti ju však dekoratéri používajú oveľa rafinovanejšie, napríklad v podobe delikátnych lemov na tanieroch či sklených pohároch alebo vo forme subtílnych vzorov a jemných detailov. Menej je v tomto prípade viac!

13 dotcomgiftshop

14 sainsburyshome 15 dotcomgiftshop

foto (hore) Dotcomgiftshop, (dole vľavo) Sainsbury´s Home, (dole vpravo) Dotcomgiftshop
Ak patríte k rodinám, kde sa Vianoce „točia“ najmä okolo detí, môžete sa doslova vyblázniť. Okrem farebnejších doplnkov sú na stole vítané rôzne vianočné figúrky, svietniky v podobe domčekov či dokonca balóniky nafúknuté héliom, ktoré priviažete o ušká šálok. Uvidíte, vaši najmenší vás nedajú za svet!

pripravila: Anna Salvová
foto: archív firiem

 

 

Pin It