Loxone vizualizacie aplikacie

Zdroj: Loxone

 

Bez presného a pravidelného merania energie nemá budova šancu na efektívnu prevádzku a úspory. Nemožno ju optimalizovať. Preto je meranie v komerčných budovách a bytových domoch absolútne kľúčové. Ako ho však robiť naozaj dobre a mať energiu v budove pod kontrolou? Odpoveďou je „inteligentné meranie“. Prináša dokonalý prehľad pre investora, správcu objektu a užívateľa. Správny systém pridáva ako bonus množstvo funkcií.

 

Na konci roka musí vrcholový manažér štátneho podniku rozhodnúť o rozpočte na nasledujúcich 12 mesiacov. To, koľko peňazí musí vyčleniť na energie, môže len hádať. Skutočnú spotrebu v budovách nepozná a zistí ju až po ročnom odpočte. Pritom rozhoduje o nemalých sumách. Buď vyčlení príliš málo peňazí, ktoré potom bude musieť vziať inde. Alebo to nadhodnotí a na konci roka zistí, že peniaze musí narýchlo použiť inde.

Bežná prax, ktorej sa pravdepodobne nevyhne žiadna firma, pokiaľ nebude vo vlastných priestoroch kvalitne merať energie.

Prečo merať?

Pravdepodobne sme už všetci počuli o pravidelných odpočtoch energie z nainštalovaných meračov. Meranie je dokonca zakotvené v legislatíve mnohých európskych krajín.

Prevádzkovatelia veľkých budov merajú energie, aby:

  • poznali údaje a mohli optimalizovať energie s cieľom znížiť prevádzkové náklady,
  • dokázali energie riadiť,
  • bola budova udržateľnejšia,
  • poznali potreby údržby,
  • dodržiavali predpisy a vykonávali odpočty,
  • dosahovali ciele energetickej náročnosti,
  • správne rozdeľovali náklady medzi nájomníkov,
  • mohli robiť „informované rozhodnutia“ o investíciách, prevádzkových úpravách a pod.

Každá budova vykonáva nejaké základné merania, ale bez pokročilejšieho systému sú možnosti značne obmedzené a väčšina z vyššie uvedených činností nie je možná. Stručne povedané – chýbajú údaje v reálnom čase. Bez týchto údajov nie je možné odhaliť neobvykle vysokú spotrebu a žrútov energie a o poruchách sa správca dozvie príliš neskoro. O hlbšej analýze správania zariadení, spotrebičov a ľudí v budove, a teda o optimalizácii, nemôže byť ani reči.

Ako to dopadne? Toto je príklad zo života: známy reštauračný reťazec nainštaloval na strechu jednej zo svojich prevádzok fotovoltickú elektráreň. Po niekoľkých dňoch došlo k výpadku dodávky elektrickej energie. Striedač sa potom nespustil a zostal v chybovom hlásení a žiadny systém monitorovania a riadenia energie ich na to neupozornil. Reštaurácia tak 14 mesiacov žila v domnienke, že vďaka fotovoltike hospodári úsporne, a pritom nevyrobila ani 1 watt vlastnej elektriny.

Ďalším príkladom je havária na sústave pod budovou. Unikajú kubíky vody, ale bez notifikácie sa o tom majiteľ dozvie, až keď mu energetická spoločnosť vystaví faktúru o niekoľko mesiacov neskôr. Z finančných strát sa chytajú za hlavu.

Ako na inteligentné meranie?

Ako už názov napovedá, smart metering si vyžaduje inteligentnú technológiu. O systéme Loxone ste už pravdepodobne počuli v súvislosti s inteligentnou automatizáciou budov. Automatizácia nemusí byť v prvom rade zložitá. Loxone slúži ako ideálny nástroj na riešenie smart meteringu, ktorý bezplatne pridáva softvér (aplikáciu) a množstvo funkcií a dáva budove priestor, aby s ním rástla. Mnohé firmy a reťazce na celom svete sa už v tomto smere spoliehajú na Loxone.

Týmto riešením získate:

  • Real-time údaje: Aktuálne hodnoty môžete vidieť kedykoľvek.
  • Čítanie hodnôt v zadanom intervale: Či už denne (komerčné projekty), mesačne, ročne (obytné domy) alebo inak. V prípade diaľkových odpočtov nie je potrebné, aby technici vychádzali a boli fyzicky prítomní v objekte.
  • Žiadne poplatky: Odčítania možno vykonávať lokálne aj vzdialene – bez mesačného poplatku (zvyčajne sa platí za bod a odčítanie). Zároveň nie je potrebná verejná IP adresa, a teda ani žiadny ďalší poplatok poskytovateľovi internetových služieb.
  • Export dát do SVJ kvôli fakturácii: Systém má prepojenie s inými nástrojmi, a tak poskytuje údaje na fakturáciu.
  • Notifikácie / Alerty / Akcie: Okamžité upozornenia na situácie, ako je únik vody – môže zasiahnuť okamžite a zabrániť väčším škodám. Je možné upozorniť aj na nadmernú spotrebu, pokiaľ napríklad nájomca prekročí mesačné zálohy. Je možné odhaliť neštandardné výkyvy, ihneď zareagovať a zabrániť plytvaniu energiou.
  • Bezplatný softvér: Vrátane aplikácie s vizualizáciou tokov energie a štatistík. Investor, i nájomníci môžu používať rovnakú aplikáciu. Každý ju má na mieru, s odpovedajúcimi oprávneniami. Súčasťou aplikácie je vzdialený prístup ku všetkým funkciám (rovnako bez poplatku).
  • Hodnoty CO2: All-in-one riešenie pre veľké firmy, ktoré musia dokladať zníženie emisií.
  • Porovnávanie energií viacerých objektov súčasne
  • Kalkulácia nákladov nájomcov: Jednotliví nájomcovia môžu vidieť svoju aktuálnu spotrebu. Správca môže na základe štatistík zostaviť rozpočet účtov.

 

 

Loxone Monitor toku energie v aplikacii Loxone Zobrazenie spotreby v aplikacii

 

Zdroj: Loxone

 

 

Loxone urobil krok smerom k smart meteringu pomocou nového produktu M-Bus Extension. Vďaka svojej flexibilite a dostupnosti, sa rozhranie M-Bus v súčasnosti používa napríklad na meranie studenej a teplej vody, plynu a elektriny. Je známe svojou spoľahlivosťou a je preferovaným riešením merania v komerčných budovách. Vďaka novému prvku je Loxone dokonale pripravený na meranie pomocou M-Bus.

 

Loxone M Bus Extension 1

Zdroj: Loxone

 

Smart metering: Základ pre energetický management

Vďaka systému Loxone je budova pripravená aj na energetický management. Meranie je základom a len prvým krokom komplexného energetického managementu budovy – umožňuje potrebné analýzy.

Až potom je možné identifikovať príležitosti na zníženie základného zaťaženia. Ide o energiu, ktorá každý deň „poháňa budovu“. Mnoho prevádzkovateľov sa snaží hľadať úspory v dobe prevádzky budovy. Obrovský potenciál úspor sa však skrýva najmä v čase, keď v kancelárii či budove nikto nie je a priestory fungujú v tzv. „stand-by režime“. Vtedy nastupuje automatizácia, ktorá dohliada na elimináciu žrútov energie. V poslednom kroku vašu budovu optimalizujete a posuniete na novú úroveň energetického managementu. Napríklad môžete časť hlavnej spotreby presunúť na "lacnejšie časy" na základe spotových cien energií. Vaša fotovoltika tak môže vyrábať energiu zadarmo, prípadne vtedy, kedy je cena elektriny na spotovom trhu najnižšia.

Loxone vám pomôže prejsť všetkými týmito krokmi. A to aj v existujúcich budovách, ktorých majitelia hľadajú spôsoby, ako efektívne zlepšiť energetické riešenia bez výrazného obmedzenia prevádzky.

Majiteľom komerčných budov, developerom, prevádzkovateľom alebo investorom do bytových domov ponúka Loxone ako výrobca systémov bezplatné konzultácie k riešeniu. Ak ste realizačná firma a chcete ponúkať a inštalovať požadovaný systém smart meteringu, môžete s nami prebrať možnosti spolupráce.

Pin It