shutterstock megaubytovanie

Ilustračná snímka: Shutterstock

 

Je veľa miest na Slovensku, kam sa môžete cez víkend vybrať s celou rodinou. Najmä v prípade, že bývate vo veľkom meste. Určite padne dobre celej rodine na chvíľu zmeniť prostredie a nadýchnuť sa naozaj čerstvého vzduchu? V Tatrách ste už boli? To vôbec nevadí. V dnešnom článku vám ukážeme iné známe slovenské miesta, ktoré by ste mali aspoň raz za život navštíviť.

 

Na Slovensku máme 25 regiónov. Tieto regióny sú dôkazom toho, že Slovensko je naozaj rôznorodá krajina. Čo región, to iný mrav. Dnes vám ukážeme, čo sa dá robiť v dvoch veľkých slovenských regiónoch.

Ktoré to sú a čo v nich môžete s deťmi cez víkend robiť?

Čo vidieť na Liptove?

Ak chcete vidieť slovenskú prírodu v jej najčistejšej podobe, potom cez víkend určite navštívte región Liptov. V prvom rade môžete ísť do Bešeňovej, kde s celou rodinou môžete ísť na wellness alebo do bazénov. Výhodou je, bez problémov zoženiete ubytovanie v Bešeňovej.

Neďaleko Liptovského Mikuláša sa nachádza Stanišovská jaskyňa. Tú však mnohí poznajú pod názvom „Podzemné Netopierkovo“. Na hlave máte čelovku, prechádzate tmavými chodbami a dozvedáte sa rôzne informácie, napríklad o tom, že v tejto jaskyni sa našli podpisy štúrovských básnikov.

Lúčanský vodopád láka počas roka veľa turistov. Neďaleko Ružomberka, blízko kúpeľov Lúčky, nájdete krásny prírodný úkaz. Vodopád a vytvorené jazierko vyzerajú ako z rozprávky.

Ak chcete deťom ukázať život na Slovensko v minulosti, vyberte sa s nimi do Vlkolínca. Jeden z najznámejších slovenských skanzenov je zapísaný aj v zozname svetového dedičstva UNESCO. Uvidíte vidiecke domčeky či dokonca zvonicu.

Na prechádzku sa môžete vybrať do Kvačianskej alebo Prosieckej doliny. Oddýchnete si, nakoľko ide o nenáročnú prechádzku. Nezabudnite si však so sebou zobrať termosku s čajom alebo kávou. Vyskúšajte zrnkovú kávu, po ktorej budete mať veľa energie po celý deň.

Čo vidieť na Šariši?

Región na opačnej strane Tatier tiež ponúka niekoľko možností, ktoré môžete cez víkend využiť. Najmä v prípade, že ste zo západu a chcete vidieť aj východ našej krajiny. V prvom rade vám odporúčame ubytovať sa v Bardejovských kúpeľoch a dopriať si víkend plný pohody. Mesto Bardejov určite stojí za pozretie. Meštianske domy, radnica či spomínané kúpele sú len ukážkou toho, čo Bardejov ponúka.

Blízko mesta Veľký Šariš nájdete zrúcaniny hradu Šariš. Tento hrad niektorým pripomína známy Spišský hrad. Zachovalé jadro hradu a hranolová veža vás na chvíľu prenesú do minulosti.

Tak ako na Liptove, aj tu sa nachádza známa jaskyňa. Jej názov je naozaj prozaický – Jaskyňa Zlá diera. Jej oficiálny názov je Lipovecká jaskyňa. V jaskyni sa nachádza Jazierko šťastia, ktoré je opradené mnohými legendami. Zaujímavosťou je, že jaskyňa je v zime domovom pre niekoľko netopierov.

Nie veľa ľudí na Slovensku videlo opálové bane, ktoré sa nachádzajú v pohorí Slanských vrchov. Podzemná sieť niekoľkých baní je denne otvorená verejnosti. Ak chcete mať zážitok na celý život, určite sa vyberte aj do opálových baní.

Známy Dukliansky priesmyk je stále veľmi navštevovaným miestom. Začína sa tu turistická cesta SNP, ktorá končí na hrade Devín. Nájdete tu pamätník, ktorý je venovaný príslušníkom 1. československého armádneho zboru.

Na východe sa môžete vybrať aj na turistiku! Krásnou túrou je napríklad výstup na vrch Minčol v pohorí Čergov. Nejde o náročnú túru. Jej dĺžka je približne tri hodiny, takže so sebou môžete zobrať aj deti.

 

Máte pred sebou voľný víkend? Vyberte sa objavovať čaro dvoch slovenských regiónov – Liptova a Šariša!

 

Pin It