omyly stavba domu

Teraz by sme určite naše tempo zvoľnili, hovorí Marcela. Foto: IG/@blondynastavidum

 

Prinášame jeden trefný postreh z praxe: mladá dvojica z Čiech dala dokopy desiatku tipov, čo by dnes počas výstavby svojho domu urobili inak.

 

Češka Marcela na svojom Instagrame @blondynastavodum zásobuje svojich followerov skúsenosťami s výstavbou rodinného domu. Ten má jednoduchý obdĺžnikový pôdorys bez akýchkoľvek zbytočností. Napriek tomu sa v procese stavby našlo viacero vecí, ktoré dnes majitelia označujú ako omyl. Vyhnite sa podobným chybám a prečítajte si ich názor:

1. Murovanie

Podcenili sme kontrolu murovania hrubej stavby. Nabudúce by sme viac chodili s vodováhou a kontrolovali naozaj každú stenu, pravé uhly atď. Ušetrilo by nám to veľa peňazí a času.

2️. Vence

Nabudúce by sme zvolili vencovky, ktoré by nám zaistili skvelú rovnosť vencov. Bohužiaľ, šalovanie od murárov bolo dosť nepresné.

3️. Vnútorná dispozícia

Stále som si myslela, že veľa vecí sa bude dať v priebehu stavby zmeniť, ale nakoniec boli zmeny ťažko realizovateľné a bolo to v mnohom o kompromisoch. Teraz by sme určite zväčšili otvor pre vchodové dvere.

 

omyly stavba domu dom

Dom nie je veľmi komplikovaný, no napriek tomu si stavba vyžiadala veľa energie a trpezlivosti. Foto: @blondynastavidum

 

4️. Hľadať remeselníkov na FB

Musím povedať, že tu máme minimálnu úspešnosť. Našli sme iba jedných spoľahlivých remeselníkov. Nabudúce by sme to už znovu neskúšali.

5️. Platenie záloh vopred

Zálohy sme v priebehu stavby dávali a nikdy nebol príliš veľký problém. Napriek tomu by sme znovu zálohy nedávali. Odmena po vykonanej práci na etapy sa nám osvedčila viac a na remeselníkov pôsobila viac motivačne.

6️. Remeselníci na odporúčanie známych

Tieto odporúčania sa nám veľmi neosvedčili. Ceny vysoké a často „skutek utek“. Najviac nám pomohli remeselníci, ktorých sme mali vyskúšaných z nášho bytu. Tí boli úplne TOP.

7️. Finančná rezerva

Mali sme rezervu oproti plánovanému rozpočtu a aj tak nám rezerva nestačila. Nabudúce by sme radšej zvolili vyššiu hypotéku a využili možnosť nedočerpania plnej výšky. Urobili sme veľa vecí naviac, s ktorými sme v pôvodnom rozpočte nepočítali. Banky ponúkajú možnosť nedočerpania plnej výšky hypotéky bez sankcií a pokút.

8️. Stavebný dozor

Z našich skúseností teraz viem, že by sa nám investícia do stavebného dozoru vyplatila. Myslím si, že by odhalil nedostatky, ktoré sme my v prvej fáze nevideli a prišli sme na ne až neskôr.

9️. Termíny a dátumy dodania

Na začiatku som bola dosť naivná ohľadom termínov, ktoré nám remeselníci neplnili. Napríklad základová doska, ktorá mala byť v októbri a bola až vo februári. Vďaka poučeniu som potom oslovovala firmy a vyberali sme podľa termínu dodania, nie podľa ceny.

10. Časový harmonogram

Náš časový harmonogram bol naozaj dosť „našlapaný“. Teraz by sme určite naše tempo zvoľnili. Musím povedať, že nás to naše tempo hrozne vysililo.

Pin It