shutterstock zahrada

Ilustračná snímka:  Natalia Lebedinskaia, pojvistaimage / Shutterstock.com 

 

Vo februári sa dni začínajú predlžovať, pribúda slnečný svit. Ideálny čas pre prípravy na novú záhradkársku sezónu. Môžete začať s predpestovaním u vás doma, sadením ranej zeleniny do skleníka a vysádzaním okrasných cibuľovín, ak ste nestihli na jeseň. Február je tiež ideálny čas na orezanie ovocných stromov a stromčekov.

 

Niektoré druhy plodín majú dlhú vegetačnú dobu a v našich klimatických podmienkach by plody nestihli dozrieť. Medzi také plodiny patria papriky, paradajky, uhorky, cukety, tekvica, ale aj zeler, kaleráb, brokolica, ružičkový kel alebo karfiol. Tie je teda nutné predpestovať doma v teple (ideálne teraz vo februári) a na záhon alebo do skleníka ich umiestniť až v čase, keď už mráz nehrozí, teda ideálne po 15. máji.

Pokiaľ sa na predpestovanie zeleniny alebo kvetov vrhnete, vysievajte celé vrecko s osivom. Väčšina osív má krátku klíčivosť a nemá teda cenu si semená schovávať do ďalšieho roka.

Na predpestovanie sa nezabudnite dostatočne vybaviť. Na predpestovanie sa budú hodiť výsevné dosky a dosky na sadenie, kde má každá rastlina svoj vlastný priestor, v ktorom bude rásť až do vysadenia na finálne miesto. Rovnakým spôsobom sa dajú využiť aj umyté tégliky od jogurtov a iných potravín. Nesmiete však zabudnúť do téglika urobiť na dne odtokovú dierku, aby mohla odtekať prebytočná voda. Nádoby na sadenie naplňte kvalitným pestovateľským substrátom, ten zaistí dobré vzchádzanie semien a výživu rastlín po celú dobu rastu. Ďalšou možnosťou sú rašelinové kvetináče a rašelinové tablety. Tie majú tú výhodu, že sa dajú vsadiť do pôdy aj s rastlinou, kde sa postupne rozpadnú.

 

shutterstock zahrada2

Ilustračná snímka:  Natalia Lebedinskaia, pojvistaimage / Shutterstock.com 

 

Ako na jednotlivé druhy zeleniny?

Papriky

Semienka papriky potrebujú naozaj poriadnu dávku tepla a svetla, aby dobre vyklíčili. Nádobu so semienkami môžete umiestniť na parapet, na ktorom je najviac svetla, ideálne na južnej strane. Strážte, aby mali semienka dostatok vlahy, nesmú vyschnúť. Vo chvíli, keď má rastlinka prvé pravé lístky, je dobré ju presadiť do väčšej nádoby, aby mala dostatok priestoru. Nielen pri predpestovaní, ale aj počas celej doby rastu potrebuje paprika dostatok tepla a nesvedčia jej teplotné výkyvy. Do skleníka je možné vysadiť sadeničky v druhej polovici apríla, von až po troch zmrznutých teda po 15. máji.

Paradajky

Paradajka je pohodová, nie príliš náročná rastlina, ktorá zvláda aj chladnejšie podnebie, preto sa jej u nás darí aj pri horšom lete. Rovnako ako u paprík môžete semienka vysiať do výsevnej misky a starostlivo strážiť vlhkosť pôdy. Používajte radšej rozprašovač, aby ste zaistili rovnomerné prevlhčenie substrátu. Paradajky po vytvorení prvých pravých lístkov preložte do samostatných nádob, aby mali dostatok priestoru. Rovnakým spôsobom si môžete predpestovať aj zeler.

Uhorky

Uhorky predpestujte samostatne, maximálne po dvoch do jednej nádoby. Uhorkám totiž nesvedčí siatie nahusto, korienky jednotlivých rastliniek by sa potom od seba museli odtrhávať. Rovnakým spôsobom predpestujte tekvicu a cukety.

Využite skoré odrody zeleniny pre pestovanie v skleníku

Máte na záhrade skleník? Ak áno, môžete sa pustiť do výsevu ranej zeleniny priamo do pôdy v skleníku. Pokiaľ ste si záhony v skleníku pripravili už na jeseň, stačí len pôdu prehrabať, prevlhčiť a môžete rovno vysievať semienka podľa návodu na vrecku. Pokiaľ nie, je potrebné pôdu pripraviť, dezinfikovať a zbaviť ju organických zvyškov po predchádzajúcom pestovaní. Pôdu je ďalej dobré obohatiť o vyzretý kompost alebo kvalitný substrát a zrýľovať.

Skoré reďkovky, šalát, a aj špenát prečkajú drobné mrazíky a môžete ich bez obáv zasiať už vo februári. Ak by ste napriek tomu mali obavu, aby rastlinky neponičil mráz, môžete ich prikrývať netkanou textíliou alebo použiť špeciálne biologické prípravky na ochranu.

Okrasné cibuľoviny

Nestihli ste na jeseň zasadiť okrasné cibuľoviny? Február je posledný mesiac, kedy ešte cibuľoviny môžete v predjarí zasadiť, aby stihli ešte v tomto roku vykvitnúť. Pokiaľ pôda nie je premrznutá a môžete do nej urobiť jamku, nemusíte sa obávať, že by sa cibuľkám niečo stalo. Vsádzajte ich do hĺbky ako je dvojnásobok ich veľkosti.

Pokiaľ chcete mať farebné záhony plné kvetov, je potrebné zasadiť cibuľoviny vo väčšom množstve k sebe tzv. do hniezd. Tie potom vytvoria trsy kvetov a budú v záhonoch vyzerať lepšie ako jednotlivé rastliny.

Pin It