jesen 1Jeseň prináša do záhrady nielen množstvo nádherných farieb, ale aj práce. Po lete plnom kvitnutia a rozdávania plodov je záhrada vyčerpaná a vyžaduje si vašu pozornosť a starostlivosť. Poradíme vám, ako zvládnuť jeseň v záhrade v pokoji a bez stresov, že niečo nestihnete.

 

Záruka jarných kvetov

Cibuľoviny, ktoré budú vašu záhradu zdobiť na jar, je potrebné vysadiť na jeseň, pred prvými mrazmi. Veľmi dôležitá je v tomto prípade hĺbka výsadby. Vo všeobecnosti platí, že cibuľa musí byť dva – až trikrát hlbšie, ako je jej vlastná výška. Tulipány dokonca vyžadujú až štvornásobnú hĺbku. „Pri práci vám pomôže kvalitné náradie,“ radí Bohdan Drobný zo spoločnosti Gardena. „Hľadajte preto pracovné rukavice, ktoré chránia pred vlhkosťou a náradie sa v nich nekĺže. Výbornou pomôckou je aj kolík na sadenie kvetinových cibuliek alebo výsadbový košík, ktorý zabráni nekontrolovanému rastu cibuliek,“ dodáva Bohdan Drobný. Pred výsadbou môžete pôdu vylepšiť zapracovaním vyzretého kompostu a po výsadbe, samozrejme, nezabudnite na závlahu.

 

jesen kosenie

 

Ošetrenie trávnika

Starostlivosť o trávnik sa nekončí jeho posledným pokosením. Po sezóne ostávajú na trávniku zvyšky koreňov, výhonkov, stebiel či listov. Takto vzniká trávnatá plsť – nepriepustná vrstva rastlinného materiálu, ktorý sa nedokázal prirodzene rozložiť. Trávna plsť je pre trávnik prospešná, kým jej hrúbka nepresiahne päť milimetrov, potom už zhoršuje priepustnosť vody. Následne rastú korene tráv bližšie k povrchu pôdy a tráva sa tak stáva menej odolnou. Na začiatku a na konci každej sezóny je preto vhodné vykonať vertikutáciu. Začnite pokosením trávnika na tri až štyri centimetre. Tak ako kosenie, aj vertikutáciu je lepšie vykonávať keď je tráva suchá, najskôr dva dni po daždi. Nože vertikutátora by mali prenikať maximálne tri milimetre pod povrch pôdy. „Správne nastavenie výšky nožov je veľmi dôležité. Ak je totiž vertikutácia príliš hlboká, poškodí rastliny a ich koreňový systém. Súčasne sa opotrebováva a znižuje životnosť motora stroja,“ varuje Tomáš Nevečeřal zo spoločnosti Husqvarna. Po vertikutácii je nevyhnutné odstrániť všetok vyhrabaný materiál. Pokiaľ sa vám po vertikutácii objavili v trávniku holé miesta, je nutné ich dosiať. Celý trávnik nezabudnite poliať, prípadne aj pohnojiť.

 

jesen 2

 

Rozmnožovanie trvaliek

Delením trvaliek nielen získate viac rastlín, ale podporíte aj ich kvitnutie. Jeseň je ideálny čas na túto činnosť. Niekoľko dní pred presadením trvaliek na nové miesto pôdu dôkladne pripravte. Najprv vytrhajte burinu, potom záhon riadne prekopte a do pôdy zapracujte kompost alebo hnoj. Potom vykopte trsy rastlín, najlepšie rýľovacími vidlami, aby ste nepoškodili korene. Tie následne zbavte zeminy a starých poškodených koreňov. Zvyšnú časť koreňov skráťte asi na šírku vašej dlane a trs rozdeľte na menšie časti tak, aby na každej boli listové púčiky a dostatok koreňov. Nadzemnú časť rastliny skráťte zhruba o polovicu. Takto spracované trsy vysaďte na pripravené miesto a výdatne polejte. Ak je suchá jeseň, zavlažujte pravidelne.

 

jesen rylovanie

 

Len porýľovať nestačí

Pre rast rastlín a ich plodenie je veľmi dôležitá kvalita pôdy. Sú faktory, ktoré v tomto smere ovplyvniť veľmi nedokážeme, napríklad samotný typ pôdy. Piesčitá pôda je ľahká, dobre prepúšťa vodu a ľahko sa s ňou pracuje, no neuchováva žiadne živiny. Ílovitá pôda je zasa ťažká, hrudovitá, zle vsakuje vodu a za suchého počasia stvrdne ako betón. Problém s nekvalitnou pôdou sa primárne rieši navezením kvalitnej zeminy, no aby si táto zemina udržala svoje vlastnosti, je nutné aj pravidelné kyprenie. Štandardne sa na túto prácu používa rýľ. Našťastie, časy drevených rukovätí a krvavých mozoľov sú už dávno preč. Moderné rýle sú tvarované ergonomicky a vybavené tlmičom nárazov, čím šetria vaše telo. Prácu s pôdou dokážu výrazne uľahčiť elektrické motyčky, no ak máte veľkú záhradu, určite oceníte ako pomocníka kultivátor, ktorý zem preorie za zlomok času. Po prekyprení pokryte pôdu senom, zvyškami rastlín, kôrou alebo fóliou, aby ste zabránili rastu burín. Pre pôdu totiž rýľovanie nie je úplne prirodzené. Mulč takto zachová jej kyprosť, zásobí ju organickou hmotou a napomôže udržaniu jej vlhkosti.

 

jesen 3

 

Zber úrody

Na jeseň zbierame predovšetkým ovocie, ako jablká či hrušky. Nie je ani estetické a ani vhodné pre záhradu, aby ovocie hnilo pod stromami. Overený recept na stanovenie správneho termínu, je pootočiť jablko o 90 stupňov. Pokiaľ sa jeho stopka ľahko oddelí od konárika, nastal správny čas na zber. Najlepším spôsobom zberu je vyliezť na strom a oberať ovocie opatrne priamo z vetiev. Ak po stromoch loziť nevládzete, kúpte si väčší rebrík, ktorý bude držať rovnováhu za vás. Pomocníkom môže byť aj česák na ovocie, s ktorým na plody dosiahnete aj zo zeme.

 

jesen parenisko

 

Vyskúšajte bioparenisko

Pre rýchlejší rast zasadených rastlín vytvorte bioparenisko. Vykopte jamu asi 1,5 metra širokú s dĺžkou podľa potreby. Nahádžte do nej konáre, piliny, kôru, stonky kukurice alebo slamu. Na túto vrstvu dajte obrátenú mačinu alebo lístie. Spodná vrstva sa tak bude rozkladať pomalšie a vrchná rýchlejšie, čím zaistíte stály príjem živín. Všetko prekryte vrstvou vykopanej zeminy. Najlepším obdobím na vytvorenie biopareniska je koniec septembra, keď môžeme použiť aj organický odpad po zbere úrody.

 

jesen 4

 

Zbavte sa odpadu

Záhrada je po sezóne a jesenných prácach plná organického odpadu. Jeho prítomnosť nielen kazí estetický dojem, ale neprospieva ani trávniku. Asi najčastejším problémom je napadané lístie. Možností, ako sa ho zbaviť je viacero. Rokmi osvedčené sú staré dobré hrable. Táto metóda je však pomerne fyzicky náročná a preto, ak chcete si šetriť chrbticu aj čas, zaobstarajte si záhradný fúkač. Záhradné fúkače sú čoraz populárnejšie. Umožňujú pohodlné upratanie záhrady s vynaložením minima námahy. Pri výbere fúkača sa uistite, či disponuje funkciou vysávania a zberným košom. Takto pohodlne nafúkate lístie na jednu kopu a potom ho jednoducho vysajete. Najnovšie modely sú vybavené aj funkciou vysávača s drvičom listov, vďaka ktorému sa do koša zmestí viac lístia a vy môžete pracovať dlhšie bez prestávky. Listy môžete využiť na kompost. Zmiešajte ich s trávou, burinou alebo popadaným ovocím a máte skvelý základ pre dobrý kompost.

 

Extra tipy

Výborným spôsobom obohatenia pôdy o živiny a organickú hmotu je aj mulčovanie. Pokrytie zeme vrstvou organickej hmoty zabráni vyparovaniu vlahy a šíreniu burín. Využiť môžete seno, slamu, zvyšky rastlín, kôru, papier i fóliu. Zamulčovať môžete pokojne aj pôdu pod stromami. Dajte si však pozor na slimáky, ktoré mulč priťahuje a radšej nesaďte do mulču plodiny, ktoré zvyknú tieto mäkkýše napadať. V boji so slimákmi je osvedčený drevený popol, skladajúci sa prevažne z prachových častíc. Okrem vápnika obsahuje aj fosfor a uhličitan draselný, takže vás okrem slimákov zbaví aj pôdnej kyslosti. Slimáky odpudzujú aj niektoré byliny ako žerucha, tymian, šalvia, yzop či horčica. Tieto rastliny vysaďte do záhonu medzi pestované plodiny a sledujte, ako sa príroda o problémy postará za vás.

 

 

 

Pin It