AdobeStock zahrada

Foto: Daniel Beckemeier / adobestock.com

 

Hľadáte spôsoby, ako dodať vášmu exteriéru kúzlo? Ak chcete na záhrade, terase alebo balkóne vytvoriť jedinečnú, príjemnú a neopakovateľnú atmosféru, poradíme vám, ako to dosiahnuť. Osvetlenie totiž robí divy!

 

Využitie LED osvetlenia v exteriéri

Jedným zo spôsobov, ako osvetliť väčšie plochy, je investícia do kvalitných LED reflektorov. Tieto svietidlá sú energeticky úsporné, majú dlhú životnosť a vytvárajú jasné svetlo, ktoré dokáže premeniť akýkoľvek vonkajší priestor na využiteľný aj po západe slnka. Môžete ich použiť taktiež na zvýraznenie stromov, rastlín a iných dekoračných prvkov exteriéru.

Reflektory majú okrem estetickej funkcie aj bezpečnostný charakter - znižujú riziko úrazov, ku ktorým by na nedostatočne osvetlených miestach mohlo dôjsť, a môžu tiež odradiť potenciálnych neželaných návštevníkov.

Zvážiť môžete aj inštaláciou LED bodových žiaroviek na strategických miestach v záhrade. Môžete ich umiestniť napríklad pozdĺž príjazdovej cesty alebo schodiska, tzv. nájazdové svietidlá, aby ste zabezpečili dostatočné svetlo pre bezpečnú navigáciu. Zapustené podlahové alebo stropné bodové svietidlá dokážu navodiť tú správnu atmosféru aj na terase a balkóne.

Zamyslite sa nad oblasťami, ktoré chcete zvýrazniť alebo podčiarknuť, ako napríklad kvetinový záhon, útulné posedenie alebo výrazné dielo vonkajšieho umenia vo vašej záhrade. Vyberte vhodné svietidlá, ktoré tieto oblasti oživia. Použite napríklad bodové LED svietidlá s úzkym lúčom na zvýraznenie okrasnej dreviny alebo sochy, či naopak LED svietidlá so širokým lúčom na vytvorenie jemnej žiary v celom vonkajšom priestore.

Akú farbu zvoliť?

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý je potrebné zvážiť, je teplota farieb LED svietidiel a ich množstvo. Zatiaľ čo tradičné žiarovky vyžarujú teplé žltkasté svetlo, žiarovky LED sa dodávajú v rôznych odtieňoch - od teplej bielej, cez studenú bielu, až po neutrálnu (zodpovedá dennému svetlu). V závislosti od nálady alebo atmosféry, ktorú chcete vytvoriť v exteriéri, vyberte vhodnú chromatickosť, ktorá dokonale doplní záhradu, terasu či balkón.

 

Pin It