Besenova uvod

Foto: TMR

 

Spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR) prichádza s novým developerským projektom. Už počas tohtoročnej jesene pripravuje predaj nových, moderne zariadených apartmánov a štúdií v HOTELI GALERIA THERMAL****, ktorý sa nachádza priamo v areáli Vodného parku Bešeňová. 

 

Tri dvojizbové apartmány a 26 jednoizbových štúdií budú súčasťou HOTELA GALERIA THERMAL****, ktorý sa nachádza v areáli Vodného parku Bešeňová. Ubytovaní hostia teda budú mať k dispozícii všetky hotelové služby (recepcia, parkovanie, stravovanie, upratovanie, vstup do privátnej termálnej zóny atď.). Ale to, čo ich robí obzvlášť výnimočnými, je priamy privátny prístup k termálnej vode, keďže každý z apartmánov bude disponovať súkromným termálnym jazierkom-vaňou na terase. 

 

Besenova1

Nový developerský projekt z dielne TMR sa nachádza priamo v areáli vodného parku. Vizualizácia: TMR

 

Destinácia s potenciálom

Obec Bešeňová je známa svojím zdrojom geotermálnej vody. Horúce pramene geotermálnych vôd vyvierajú z hĺbky 1 987 metrov a ich teplota je až 60,5 °C. Priaznivo pôsobia na pohybové a dýchacie ústrojenstvo, majú pozitívne účinky na psychiku a pomáhajú pri liečbe urologických problémov. Vodný park Bešeňová ponúka 9 celoročných bazénov a 7 celoročných toboganov a šmýkačiek. Počas letnej sezóny je návštevníkom k dispozícii až 18 bazénov, 15 toboganov, bazén s vlnami, skvelé animácie a mnoho ďalších atrakcií. Záujmu sa teší i saunový svet a viacero relaxačných procedúr. Veľmi obľúbené sú i saunové rituály. Vďaka tomu je Bešeňová dokonalou voľbou pre rodiny s deťmi i seniorov.

 

Besenova Vodny park2

 

Interiér budúcich apartmánov. Vizualizácia: TMR

 

Besenova Vodny park3

 

Byť súčasťou TMR rodiny

Záujemcovia o kúpu apartmánov a štúdií tak získajú jedinečnú príležitosť stať sa súčasťou výnimočného projektu. Atraktívne apartmány a štúdiá totiž po kúpe na základe nájomnej zmluvy bude prevádzkovať spoločnosť TMR ako dovolenkové ubytovanie prevažne pre seniorov a rodiny s deťmi. Z tohto prenájmu bude majiteľom plynúť nielen pravidelný výnos, ale aj množstvo ďalších benefitov. „Záujem o kúpu apartmánov predpokladáme predovšetkým zo Slovenska a Česka, budú to investori, ktorí poznajú potenciál Bešeňovej a okolia,“ hovorí Jitka Fatková zo spoločnosti TMR a pokračuje: „Každý z investorov sa stane súčasťou našej „TMR rodiny“ a bude môcť využívať všetky výnimočné služby a benefity našej spoločnosti. Všetky projekty našej spoločnosti rastú v čase na hodnote a v prípade potreby sú rýchlo likvidné. Pre investorov v tomto prípade poskytneme jedinečný 7 % výnos z vložených prostriedkov.“ 

 

Architekt Dávid Goč: Zámerom investora bola jedinečnosť 

„Snažili sme sa zhmotniť zámer investora a dopriať pohodlie súkromného termálneho prameňa pre každú izbu v objekte. Inšpirovali sme sa prírodným komplexom termálnych jazierok Pamukkale v Turecku,“ hovorí architekt Dávid Goč z Ateliéru Gam. Aké ďalšie benefity získajú majitelia týchto jedinečných apartmánov a izieb, približuje v rozhovore.

 

Aké bolo zadanie od investora?

S investorom spolupracujeme už niekoľko rokov, počas ktorých sme preňho spracovali zaujímavé projekty, niektoré sa podarilo zrealizovať a niektoré sú v etape prípravy. V roku 2016 sme projektovali stavebné úpravy pôvodného vstupu do Vodného parku Bešeňová na Hotel Galeria Thermal, ktorý je najluxusnejším hotelom v areáli. Po kladnom prijatí hotela ubytovanými hosťami prišlo zadanie od investora prestavať jestvujúci ubytovací objekt Blok E na vyšší štandard ako rozšírenie ubytovacej kapacity hotela Galeria Thermal. Nový blok má poskytnúť ešte vyšší štandard bývania a pohodlia pre ubytovaných hostí.

Dávid Goč newAko sa rozšíri ubytovacia kapacita prístavbou štvorhviezdičkového hotela Galeria Thermal?

Rozšírenie hotela Galeria Thermal prinesie 26 nových izieb a 3 nové dvojizbové apartmány. Celý blok je vnútornými priestormi prepojený s ostatnými objektmi vodného parku, čím umožňuje ubytovaným hosťom pohyb v areáli suchou nohou – od vstupnej recepcie cez reštaurácie až po vodný park a wellness v areáli. Objekt je trojpodlažný so vstupom priamo z úrovne terénu. Rozšírenie prináša aj doplnenie bezbariérového prístupu pre ubytovaných hostí pomocou nového výťahu.

V čom je tento projekt výnimočný? Budú mať hostia priamy prístup k termálnej vode, resp. do Vodného parku Bešeňová?

Nový ubytovací blok je výnimočný tým, že sme sa snažili zhmotniť zámer investora – dopriať pohodlie súkromného termálneho prameňa pre každú izbu v objekte. Vzhľadom na to, že objekt má tri nadzemné podlažia inšpirovali sme sa prírodným komplexom termálnych jazierok Pamukkale známym z Turecka, ktorý vytvárajú ustupujúce terasy vertikálne nad sebou. Každá izba má vonkajšiu terasu, ktorá je ukončená súkromným termálnym jazierkom – vaňou. V nej sú umiestnené vodné atrakcie – masážne trysky a individuálne ovládané osvetlenie. Izby a apartmány na prízemí majú k dispozícii relaxačný bazén so súkromnými zálivmi pre každú terasu. Okrem toho majú všetci ubytovaní prístup do vodného parku priamo vnútrom objektu, bez nutnosti prechádzania do exteriéru.

Ako bude novovybudovaná ubytovacia časť prepojená s jestvujúcou a aké zázemie bude možné využívať?

V rámci areálu vodného parku sa nachádzajú vonkajšie a vnútorné bazény, wellness a oddychové priestory, reštaurácie, lobby bar, vodný bar, športoviská a aktívne zóny. Hotel Galeria Thermal a pripravované rozšírenie ubytovacej časti je priamou súčasťou vodného parku, s ktorým je prepojený nielen vnútornými priestormi, ale aj vonkajšími chodníkmi a oddychovými plochami.

Aké bude dispozičné riešenie apartmánov a štúdií? Aká je ich výmera?

Navrhované ubytovacie jednotky sú rozdelené do dvoch typov. Dvojizbové apartmány sa nachádzajú na prízemí, majú výmeru 59 m 2 obytnej plochy a 16 m2 tvorí vonkajšia terasa. Jednoizbové štúdiá majú výmeru 35 m2 a líšia sa veľkosťou terasy 16 alebo 8 m2, ako aj  veľkosťou termálnej vane. V rámci dispozície má každá ubytovacia jednotka samostatné WC, kúpeľňa je prepojená presklenou posuvnou stenou s obytnou miestnosťou. Izby sú prístupné zo spoločnej chodby, ktorá ústí do dvoch schodísk s výťahom. V úrovni prízemia a poschodia je objekt prepojený krytou spojovacou chodbou so susednými budovami. Objekt je stavebne riešený ako železobetónový skelet s pozdĺžnym nosným systémom, v nadstavanej a pristavanej časti je priečny nosný systém. Strecha je z drevených priehradových nosníkov so vztyčníkovými plechmi, krytina je falcovaný plech titanzinok. Fasády sú riešené kontaktným zatepľovacím systémom s drevenými perforovanými paravánmi na terasách.

Hotel Galeria Thermal je známy holistickým princípom. Uplatní sa aj v novovybudovanej časti?

Rozšírenie hotela zachováva a dopĺňa koncept hotela Galeria Thermal. Ako základný prvok v hoteli je použitý travertín, ktorý je charakteristický pre lokalitu Bešeňová. V rozšírení hotela sa uplatňuje priama dostupnosť termálnej vody pre každú izbu. Izby majú zvýšené stropy a veľké presklené steny, čím je z každej izby nádherný výhľad na okolité hory a samotnú Bešeňovú. Hotelové služby kladú dôraz na starostlivosť o telo, myseľ aj ducha, a tomu je prispôsobené aj vnútorné riešenie objektu.

Možno tento projekt charakterizovať ako šetrný k životnému prostrediu, resp. aplikujúci princípy trvalej udržateľnosti?

Hotel Galeria Thermal aj aktuálny projekt rozšírenia ubytovania je energeticky navrhovaný v kategórii A0, energetická potreba objektu je pokrytá zdrojom geotermálnej vody, strecha je využitá na fotovoltiku. Vnútorné priestory sú vetrané pomocou rekuperácie. Chladenie je aktívne iba pri zatvorených oknách na izbách, pri odchode hosťa sa aktivuje šetriaci režim spotreby elektriny. Všetky tieto riešenia sú v súlade s princípmi trvalej udržateľnosti a sú šetrné k životnému prostrediu. V rámci stavebných úprav pôvodného objektu zachovávame hlavné nosné konštrukcie a základy, čím tiež prispievame k minimalizovaniu nových zásahov do okolitého prostredia.

Prejdime teraz k interiérovému vybaveniu. Kto stojí za návrhom? V akom duchu sa nesie vybavenie apartmánov a štúdií?

Interiér apartmánov a štúdií navrhla pani dizajnérka Daria Bogacka z Libre Interior Design. Zámerom bolo vytvoriť pocit luxusu v spätosti s prírodou použitím prírodných materiálov a odtieňov. Interiér je zameraný na pohodlie a oddych ubytovaných hostí.

Aké materiály, farby, textúry a pod. boli použité?

Izba je riešená ako celok, ktorému dominuje výrazná dekoratívna omietka, drevený obklad a čalúnený nábytok. Celkový luxusný dojem je umocnený prvkami v zlatej farbe. Izba je priamo prepojená s exteriérom, kde vzniká súkromný rekreačný priestor na terasách. Hygienické priestory sú riešené keramickým veľkoformátovým obkladom s dekorom kameňa. Doplnky sú, rovnako ako v izbe, v odtieňoch zlatého kovu. 

Podlahy na chodbách sú riešené formou koberca so vzorom nadväzujúcim na vzor použitý v jestvujúcom hoteli pre jednoduchšiu orientáciu hostí v areáli. Podlahy v izbách sú riešené vzájomnou kombináciou koberca a vinylových vlysov, jednotlivé materiály sú od seba oddelené deliacou lištou v rovine podlahy v zlatej farbe. Návrh zachováva rovnakú výšku podlahy vo všetkých miestnostiach, medzi miestnosťami v rámci apartmánu/izby nie sú použité prahy. Na stenách, kde nie je použitý dekoratívny alebo keramický obklad, je aplikovaná biela soklová lišta.

Steny v izbách sú riešené dekoratívnou omietkou s lištami v kombinácii s dyhovanou MDF doskou s delením kovovými zlatými lištami. Na stropy bol použitý sadrokartónový podhľad s dekoratívnou omietkou a maľbou s ambientným podsvietením. Interiérové prvky – nábytok, sú drevenej alebo kovovej konštrukcie v odtieňoch velvet, zlatá a dubové drevo.

Je v súlade dizajn s funkčnosťou? Aké vychytávky resp. smart riešenia budú v interiéri ubytovacích jednotiek?

Dizajn rozšírenia hotela Galeria Thermal je podmienený funkčnosťou, jednotlivé riešenia nie sú použité samoúčelne, ale majú premyslený zámer pre efektívnu prevádzku a pre pohodlie ubytovaných hostí. Všetky zariadenia v izbách sú centrálne monitorované, s možnosťou regulovania z recepcie, pričom hosť má stále možnosť nastaviť si pohodu v izbe podľa vlastných požiadaviek. 

Pin It